PRAVOSUĐE I DALJE KOČNICA

Bruxelles potvrdio napredak Hrvatske, ali...

Bionic
Reading

U Bruxellesu je održan sastanak radne skupine o proširenju na kojem je naglašeno da je Hrvatska ostvarila napredak, no ipak nema naznaka o skorom otvaranju poglavlja 23 o pravosuđu

Velik broj članica na sastanku radne skupine o proširenju priznao je velik napredak Hrvatske te prije svega političku volju za efikasniju i odlučniju borbu protiv korupcije. Među ostalim, sada se za Hrvatsku ponovno zalaže i Njemačka, a među skupinom zemalja koje se izričito zalažu za otvaranje poglavlja o pravosuđu nalazi se i Slovenija, ali i Austrija, Švedska te predsjedajuća članica Španjolska.

Španjolskoj je uvelike stalo do toga da se pristupni pregovori završe za vrijeme njezinog predsjedanja, do kraja lipnja, da bi to mogla i sebi pripisati kao uspjeh. Tako iz krugova Europske unije stižu vijesti da je ostvaren napredak i oko nacrta Ugovora o članstvu Hrvatske u EU. Time najava da Hrvatska ulazi u Uniju početkom 2012. polako dobiva jasnije obrise.

Samo se još Nizozemska 'ne da'

U petak (22. siječnja) u Haagu će biti donesena odluka Žalbenog vijeća o topničkim dnevnicima. S obzirom da su predstavnici Haškog tužiteljstva na posljednjim sastancima rekli da su zadovoljni naporima Hrvatske u potrazi za topničkim dnevnicima, a haški sudac Alphons Orie prekinuo aktivnosti oko daljnje potrage za njima smatrajući da se to pitanje treba riješiti izvan suda, time dolazi i do promjene mišljenja pojedinih članica.

Na kraju je gotovo usamljena ostala Nizozemska koju bi očito samo još glavni tužitelj Brammertz mogao nagovoriti na odustajanje od daljnje blokade poglavlja o pravosuđu.