TIPURIĆEVA NASLJEDNICA

'Ne bojim se, ali situacija je neugodna'

21.01.2010 u 10:56

Bionic
Reading

Melita Kovačević, vršiteljica dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta koja je na dužnost došla nakon što je rektor Sveučilišta napravio presedan i smijenio kontroverznog dekana Darka Tipurića, kaže da se ne boji preuzete dužnosti jer je to pitanje odgovornosti, ali želi da se cijela ova neugodna situacija što prije riješi


Kako je prošla primopredaja i kako je reagirao bivši dekan Tipurić?

Primopredaja je prošla sasvim u redu i onako kako smo zapravo priželjkivali i očekivali. Mislim da se zaista može reći da je bila na akademskoj razini. Bila je to službena primopredaja. Profesor Tipurić je bio apsolutno korektan i sve je prošlo u najboljem redu. Bilo je vrlo kratko. Danas imamo još jedan dio preuzimanja financijskog dijela, tako da će kompletna primopredaja biti danas okončana potpisivanjem zapisnika.

Kako ste se odlučili prihvatiti ovaj izazov?

Mislim da je to pitanje odgovornosti u određenom trenutku. Nema puno razloga zašto jesam ili nisam. Jednostavno je takva situacija i netko je morao prihvatiti taj dio odgovornosti.

Bojite li se odgovornosti?

Ne, ne, apsolutno se ne bojim, ali da je situacija neugodna svima nama koji smo involvirani, i to je sigurno. Ja sam to više puta naglasila jučer i na sastancima i s prodekanima i pročelnicima katedre. Danas s njima nastavljamo sastanke, ja sam sa svakim s kime sam razgovarala počinjala razgovor, s tim da sam rekla da je situacija neugodna i za mene i za upravu Sveučilišta i sigurno za djelatnike Ekonomskog fakulteta, tako da to nije nešto što je netko priželjkivao. Sigurno ja nisam željela imati u svom kurikulumu taj detalj i tu vrstu dužnosti. Međutim, pokušavamo svi to sagledati i s pozicije da je to zapravo prilika da se pokušaju napraviti neke kvalitativne promjene, znači ne uz suspenziju dekana, nego za meritum stvari koji zapravo jesu problemi na fakultetu.

Koliko očekujete da ćete biti na dužnosti?

Ja sam nekoliko puta rekla da očekujem da će biti po onoj plesala je ne jedno ljeto nego nekoliko dana, ja sam već ponudila Fakultetu da se izabere druga osoba koja bi obavljala moju sadašnju poziciju, znači, netko tko bi bio član Fakultetskog vijeća odnosno osoba s Fakulteta. Bila sam spremna sazvati izvanrednu sjednicu već danas ili sutra, međutim u ovom trenutku članovi Fakulteta s kojima smo dosada obavili sastanke smatraju da je to preuranjeno i predložili su da usporimo taj izbor dok se stvari s njihove strane ne pripreme.

Kakva će biti sudbina ljetne škole?

To je nešto što treba odlučiti. To je ono što sam ja naglasila kao temeljni problem. U ovom trenutku svi članovi Fakultetskog vijeća i uprave Fakulteta moraju se s tim početi intenzivno baviti. Znači, kakva će biti sudbina, ja to ne mogu reći jer ja na to neću utjecati. Fakultet mora donijeti tu odluku, ali je činjenica da neke stvari nisu u redu i to je razlog zbog kojega je do ovoga došlo. Međutim, treba imati na umu da mi ne negiramo da je sama ideja Međunarodne ljetne škole za pozdraviti, i to je nešto što bismo mi željeli imati na tome fakultetu i na drugima. Ima elemenata koji su prihvatljivi, ali cijela koncepcija škole i način na koji se izvodila i pozicija u koju su stavljeni studenti je apsolutno neprimjerena.