'NA VRUĆEM STOLCU' RADIJA 101

Milanović žestoko protiv Željke Antunović

21.01.2010 u 10:12

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji 'Na vrućem stolcu' Radija 101 šef SDP-a Zoran Milanović progovorio je o stanju u stranci, današnjoj kavi s premijerkom Kosor i o hrvatsko-srpskim odnosima

'U SDP-u nije bilo egzekucija. Odluka o raspuštanju ogranaka je proceduralna i to je prije svega politička odluka. Naime, utvrđeno je da su neki ogranci pumpali članstvo preko svake mjere. Možda je intencija bila da netko na stranačkoj konvenciji ima više delegata', prozborio je na Stojedinici SDP-ov šef Zoran Milanović odgovarajući na komentar Slobodana Jurkovića iz raspuštenog SDP-ovog ogranka u zagrebačkom Folnegovićevom naselju.

Jurković
se telefonski javio u emisiju i svom stranačkom šefu poručio: 'Maksimalno smo legalisti, ali smo zbunjeni i uvrijeđeni i mislim da se stvar mogla suptilnije riješiti, a ne raspustiti ogranke. Mi smo SDP-ovci, a ne bandićevci ili milanovićevci', poručio je Jurković, no Milanović mu je odgovorio da u tom ogranku članstvo nije raspušteno.

Što se pak tiče sudbine članice SDP-ovog predsjedništva Željke Antunović, Milanović kaže da tu nema govora o odstrelu iako se na subotnjem Glavnom odboru ona žestoko obračunala sa svojim stranačkim kolegama upravo oko raspuštanja ogranaka i ponovnog kandidiranja za šefa zagrebačkog SDP-a. 'Ja u Zagrebu želim partnera. Zagrebačka organizacija mi je jako važna, a Željka Antunović se posljednjih mjeseci ponašala kao da nije partner', prokomentirao je Milanović i poručio kako bi volio da je SDP-ovki stranka ispred osobnih ambicija.

Na sastanku takozvane 'kukuriku koalicije' kojem se pridružio i SDSS-ov Milorad Pupovac razgovaralo se, pojasnio je Milanović, o pobjedi Ive Josipovića, ali i o gospodarskom stanju u državi te ustavnim promjenama. 'Razgovarali smo, ne kao skupina pučista, nego kao skupina političara', rekao je Milanović. Iako je Pupovac bio na tom sastanku, dok se HSLS-ov Darinko Kosor ovih dana zakačio s premijerkom, Milanović, čini se, ne pokušava koalicijske partnere dobiti na svoju stranu. 'Ja ne želim spletkariti. Darinko Kosor je imao komentar o proračunu s kojim se slažem. HSLS je autonomna stranka i oni biraju svoj put. Nikoga mi ne vabimo van', kazao je.

Milanović
za sutra ima zakazanu i dugo očekivanu kavu s premijerkom Kosor, a nedavno smo u HRT-ovom 'Otvorenom' bili svjedoci pomirljivih tonova između ministra financija Ivana Šukera i SDP-ovog Slavka Linića, no i unatoč tome SDP-ov šef ne vidi na pomolu veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a. 'To nije bio uvod u koaliciju jer mi u Hrvatskoj imamo politički pluralizam. Kada bismo se uspjeli dogovoriti u svih 20 točaka, onda bi to bila velika koalicija. Međutim, u Hrvatskoj to nije priroda demokracije i ide se alternativnim putem preko izbora', konstatirao je Milanović

Osvrnuo se i na inauguraciju Ive Josipovića na kojoj se neće pojaviti srbijanski predsjednik Boris Tadić. 'Odnosi sa Srbijom su važni. Mi smo za Kosovo napravili dosta. Priznali smo ga i poslali smo tamo svog veleposlanika i sada trebamo balansirati odnose sa Srbijom i Kosovom', poručio je Milanović.

U studiju Radija 101 Milanoviću se dogodio i kiks. Na pitanje urednika emisije 'Rezolucija' Radija 101 Hrvoja Belamarića koliko u Hrvatskoj ima osoba s invaliditetom, Milanović je ispalio brojku od 30 tisuća. 'Krivo, osobe s invaliditetom čine 11 posto populacije u Hrvatskoj i vi biste kao čelnik oporbe trebali to znati', odgovorio mu je Belamarić