SLUPAO TRAJEKT

Zapovjedniku Marka Pola kazna od 4.000 kuna

20.01.2010 u 16:10

Bionic
Reading

Vijeće za prekršaje šibenske Lučke kapetanije danas je saslušalo i prekršajno kaznilo zapovjednika Jadrolinijina motornog trajekta Marko Polo Riječanina Zdenka Radića (1953) sa 4.000 kuna, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Radić je kažnjen zato što 24. listopada prošle godine u ponoć i 33 minute nije osobno upravljao brodom dok je prolazio Rivanjskim kanalom koji je u najužem dijelu širok oko 740 metara. Budući da se zbog uskog kanala brodom upravljalo ručnim kormilarenjem, zapovjednik broda morao je biti nazočan u skladu s Pomorskim zakonikom. Stoga je Radić kažnjen sa 4.000 kuna.

No Radić tim prekršajem nije mogao utjecati na ono što se poslije događalo, odnosno na nasukavanje Marka Pola, utvrdilo je prekršajno vijeće lučke kapetanije, podsjetivši kako se brod na sjeverozapadnu obalu otoka Sita nasukao 24. listopada prošle godine u 1.59, kada Radić nije bio u smjeni.

To je vijeće još potkraj prošle godine utvrdilo da su za nasukavanje trajekta Marko Polo odgovorni drugi časnik i kormilar. Oni su novčano kažnjeni i suspendirani, a nedavno je protiv njih šibenska policija podnijela i kaznenu prijavu.