BJELIŠEVA ZIMSKA ŠKOLA

Tipurić suspendiran, mijenja ga Melita Kovačević

20.01.2010 u 11:55

Bionic
Reading

Suspenzija dr. Darka Tipurića s dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta počela je teći s današnjim danom (20. siječnja), a na Ekonomiji upravo traje primopredaja vlasti u ruke v. d. dekanice dr. Melite Kovačević, dosadašnje prorektorice za znanost i tehnologiju

Prema riječima rektora zagrebačkog sveučilišta dr. Alekse Bjeliša, dr. Melita Kovačević će biti v. d. dekanica dok se ne izabere novi dekan ili dok Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta ne predloži novog kandidata.

Melita Kovačević rođena je 1958. godine u Osijeku, završila je studij psihologije i fonetike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala je psihologiju u Washingtonu, a doktorirala na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Radila je na Filozofskom fakultetu i, kao asistentica, u SAD-u.

Na današnjoj konferenciji za novinare rektor Bjeliš je istaknuo da odluka o smjeni Darka Tipurića nije konačna jer je treba potvrditi i Senat Sveučilišta u Zagrebu. Senat je, inače, na jučerašnjoj sjednici odbio Tipurićev prijedlog da se odmah odlučuje o njegovoj suspenziji od strane rektora Bjeliša te će se o tome očitovati na sljedećem okupljanju.

Na pitanje novinara kako komentira Tipurićeve optužbe da se rektor Bjeliš s njim obračunava zbog predstojećih rektorskih izbora, Bjeliš je odgovorio: 'Rektor može biti samo odgovorna osoba i nije se dobro poigravati takvim izjavama.'

Rektor Bjeliš je najavio i da će doći do većih promjena u koncepciji Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta zbog koje je i suspendirao Tipurića jer je bila preskupa i imala je previsoku prolaznost te je i u moralnom smislu bila upitna. Što se tiče same sudbine međunarodne ljetne škole, ona nije upitna i nastavit će s radom, samo je upitno u kojem obliku.

Bjeliš je ovom prilikom najavio i početak postupka izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu jer njemu istječe mandat. Imenovano je sedmočlano Povjerenstvo za provodu postupka izbora rektora na čelu s akademikom Ivicom Kostovićem s Medicinskog fakulteta. Prijedlozi za kandidature rektora dostavljaju se Povjerenstvu od 10. veljače do 10. ožujka 2010. godine. Na sjednici Senata između 6. i 10. travnja kandidati za rektora će iznositi i braniti dostavljene radove. Novo (ili starog) rektora zagrebačkog sveučilišta znat ćemo u roku od sedam do 15 dana od toga datuma.