PRODUŽEN PRITVOR PRLOGU I KOROŠECU

USKOK-ovi svjedoci terete Polančeca

19.01.2010 u 18:37

Bionic
Reading

U prostorijama USKOK-a jutros su ispitani Nevio Prlog, kum bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i uhićenog menadžera Podravke Zdravka Šestaka, i Darko Korošec. Istražni sudac odredio im jednomjesečni pritvor

Osim Prloga i Korošeca kojima je određen istražni pritvor zbog mogućeg utjecaja nasvjedoke, ispitano je još osam osoba, no oni su odmah pušteni na slobodu.

Polančec nervozan iako još nema kaznenu prijavu

Iako je Damir Polančec od početka afere Podravka na meti  istražitelja, zbog čega je i dao ostavku s mjesta potpredsjednika Vlade, još nema dovoljno dokaza za podizanje kaznene prijave protiv njega, niti je pod službenom istragom USKOK-a.

Istražitelji ne nalaze pisani trag protiv Polančeca te svoje sumnje u njegovu umiješanost za sada temelje ponajprije na iskazima  svjedoka.

Na upit novinarke HTV-a je li uhićen njegov kum nevoljko je odgovorio da je tako čuo, a zatom počeo prijetiti da će zvati policiju: 'Pa, je li vidite da sam kulturan, nisam vas potjerao, nisam zvao policiju, nisam zvao nikoga drugoga.'

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, Prloga i Korošeca tereti se da su zajedno sa Zdravkom Šestakom proteklih godina izvlačili novac iz Podravke za fiannciranje privatnih gradnji.

Prlogovo poduzeće PNP Commerc dobivalo je poslove od Podravke zahvaljujući dogovorima sa Šestakom i Korošecom, pa je tako za adaptaciju konferencijske dvorane i restorana u sklopu Podravkine zgrade dobio ukupno šest milijuna kuna.

Prlog je, naime, za izvođenje radova angažirao druge tvrtke i obrte, ali po puno nižoj cijeni, tako da mu je ostalo više od dva milijuna kuna.

Odužio se tako što je platio radove na Šestakovoj kući oko 200.000 kuna, dok je pola milijuna potrošio na apartman u Tribunju u vlasništvu Darka Korošeca i supruge Nevija Prloga.

Osim Prloga i Korošeca, policija je na obavijesne razgovore dovela još osam osoba, a radi se o direktorima i odgovornim osobama koji bi se mogli naći na popisu svjedoka kada slučaj Podravka dođe na sud.

Prema neslužbenim informacijama, neki od njih svojim iskazima su teretili Šestaka, Korošeca i Prloga.

USKOK je uhićenima nakon ispitivanja odredio 48-satni pritvor, a tijekom poslijepodneva nadležni sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda treba odlučiti o prijedlogu USKOK-a da se Prlogu i Korošecu odredi jednomjesečni istražni zatvor.

Podsjetimo, Šestak je u istražnom zatvoru već gotovo tri mjeseca. Hoće li još neko vrijeme ostati iza rešetaka, kao i ostali uhićeni menadžeri u aferi Spice, vezanoj za kupnju dionica Podravke sredstvima samog poduzeća, odlučit će se na zagrebačkom Županijskom sudu do četvrtka kada uhićenima istječe pritvor.