Hrvatska BARBA LUKINA PRESICA

'Sanader se ne vraća u Sabor!'

Uoči nove saborske sjednice predsjednik Sabora Luka Bebić održao je redovitu press konferenciju na kojoj je uglavnom odgovarao na novinarska pitanja o Ivi Sanaderu

Zahtjev Ive Sanadera za aktiviranje zastupničkog mandata još uvijek nije stigao u Hrvatski sabor, što je potvrdio i Luka Bebić.

'Nisam ga dobio niti imam naznake da ću ga uskoro dobiti, što ne znači da o tome imam neke posebne spoznaje. Osobno mislim da se to neće dogoditi u dogledno vrijeme, no praksa me može demantirati', rekao je Bebić okupljenim novinarima.

Novinare je zanimala i Bebićeva trenutna pozicija unutar HDZ-a, a on je poručio da ne očekuje da će ga premijerka Kosor smijeniti niti se osjeća kao čovjek na odlasku.

'Kao prvo, ne mislim da se u stranci radilo o puču, a to što nekome odgovara da preuveličava stvari to je drugo pitanje. U HDZ-u nema nikakvih potresa koji bi mogli destabilizirati saborsku većinu, a u potpori Vladi premijerki Kosor nije došlo do promjena', rekao je Bebić.

Upitan bi li se u slučaju Sanaderovog povratka u Sabor priklonio njemu ili bi ostao vjeran HDZ-u, Bebić odgovara: 'To je pitanje što će biti ako bude. Uvjeren sam da Sanader podupire Vladu i da neće napraviti ništa kontra interesa HDZ-a i stabilizacije u Saboru. Imam takvo mišljenje i na osnovu nekih elemenata i ne dolazi u obzir stvaranje opozicije. Neće se dogoditi ništa kao 1994. godine.'

'Ako se Sanader i vrati, ništa se neće dogoditi u potpori koaliciji i Vladi', rekao je Bebić.

Što se tiče nove saborske sjednice, Bebić je najavio da će ona započeti sljedeću srijedu i trajati pet tjedana. 'Trajat će pet tjedana jer već ima 50-tak uvršetnih točaka dnevnog reda, a očekujemo da će Vlada poslati još zakona. Prioritet će biti dva takozvana EU zakona i tri zakona u drugom čitanju', kazao je Bebić.

Do kraja ožujka Bebić se nada i usvajanju ustavnih promjena, koje će omogućiti donošenje još 12-tak zakona. 'Do lipnja i kraja španjolskog predsjedanja mogli bi donijeti sve akte, te nastaviti s predviđenim ritmom i zaključiti pregovore do kraja ove godine', zaključio je Bebić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još