ZVECKANJE ORUŽJEM

Dodik ignorira Mesićeve prijetnje

19.01.2010 u 10:12

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi u slučaju raspisivanja referenduma o odcjepljenju Republike Srpske od BiH poslao vojsku u tu zemlju kako bi spriječio rušenje Daytonskog sporazuma. Milorad Dodik, koji inače nikome ne ostaje dužan, barem na riječima, zasad nije želio davati nikakve odgovore na Mesićeve izjave

'Hrvatska je jamac Daytonskoga sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o odcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati i zato bih vojno prekinuo koridor', objasnio je novinarima Novog lista Stipe Mesić u neformalnom razgovoru. Ovom izjavom Mesić je na najdramatičniji način zaoštrio svoje odnose s Miloradom Dodikom, ali posredno i s njegovim zaštitnikom, srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

U Republici Srpskoj su ostali iznenađujuće mirni na najnoviju izjavu predsjednika u odlasku Stipe Mesića. U njegovom uredu su nam rekli da on nije voljan komentirati najnovije izjave predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića. Kako nam je neslužbeno rečeno, Mesića u Republici Srpskoj već smatraju bivšim predsjednikom te nema potrebe za komentiranjem njegovih izjava. Kažu da Mesić svaki dan nešto izjavi, pa bi se mogli samo njime baviti, a oni žele ozbiljne odnose s Hrvatskom.

'Znate i sami da Mesić često uzima ulogu glasnogovornika Sarajeva i onda udara po Srpskoj', rečeno nam je u Uredu premijera Republike Srpske.

Mesić i Dodik imaju dugu povijest međusobne netrpeljivosti u kojoj se jedna provokacija neprestano nadovezivala na drugu s suparničke strane i tako neprestano u začaranom krugu verbalnog rata koji će izgleda trajati do posljednjeg dana mandata hrvatskog predsjednika.

Kotromanović: Mesićeve prijetnje su nepromišljene!

Da je riječ o olako danim izjavama smatra i Ante Kotromanović, član saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te aktivni sudionik Domovinskog rata. 'Kao bivši časnik i čovjek koji je bio u ratu, mislim da ne bi trebalo olako prijetiti vojskom. Nije vrijeme za uporabu sile sve dok postoje drukčije metode da se riješe problemi. Mislim da je riječ o brzoj i nepromišljenoj odluci starog predsjednika', kaže Kotomanović. On smatra da Republika Srpska zaista predstavlja faktor nestabilnosti u regiji. 'Srbija i Tadić bi drukčije trebali pristupati Republici Srpskoj ako oni i nisu tvorci te Dodikove politike', kaže Kotormanović dodajući da i sam smatra da je potpisivanje Daytonskog sporazuma u ovom obliku bila velika pogreška.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije kaže da su ostali zatečeni izjavom predsjednika Mesića kojom spekulira o mogućoj vojnoj intervenciji u Bosni i Hercegovini. 'Nema nikakve sumnje da je trenutna politika Milorada Dodika pogubna za Bosnu i Hercegovinu, ali ne smije biti nikakve sumnje da bilo koje zastrašivanje vojnim intervencijama – makar i neformalno, neće takvoj politici stati na kraj', kaže Bosanac. Kažu da su se nadali da smo naučili neke lekcije iz krvavih ratova na prostorima bivše Jugoslavije, a jedna od njih bi trebala biti i svijest političara o odgovornosti za vlastite izjave. Stoga su poručili predsjedniku Mesiću da se, ukoliko ne zna kako se nositi sa izazovima Bosne i Hercegovine, odmori.

Izabrani predsjednik Republike Ivo Josipović koji će kroz mjesec dana postati i glavni zapovjednik Oružanih snaga nije želio komentirati izjave svoga prethodnika dane u neformalnom okruženju, a jednako suzdržani su ostali i u Ministarstvu obrane.