PET VIJEĆNIKA TRAŽI ŠESTOG

Nedostaje jedan glas za Hloverkinu smjenu

18.01.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Tportal je proveo anonimnu anketu među članovima Programskog vijeća HRT-a o tome jesu li za smjenu glavne urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak-Srzić. Pet vijećnika dalo je svoj glas za smjenu

Hloverku smjenjuju, Hloverka daje mandat na raspolaganje, Hloverka ne da mandat... Trakavica oko glavne urednice Informativnog programa HTV-a u utorak bi na sjednici Programskog vijeća trebala dobiti svoj konačan epilog.

Kakav će on biti, nitko sa stopostotnom sigurnošću ne može ustvrditi jer puno puta se dosad najavljivalo da će 'žena za sva vremena' biti smijenjena sa svoje pozicije, pa se to nije dogodilo.

Vjeruje u opstanak

Prisavski hodnici bruje o tome kako se cijela priča oko Hloverkerastegnula u nedogled jer joj se pokušao osigurati častan uzmak kao štoje to učinjeno s bivšim ravnateljstvom. Da Hloverka jest mandat dala v. d.ravnatelju HTV-a Mislavu Stipiću potkraj prošlog tjedan, ustvrdio je glasnogovornikHTV-a Danko Družijanić. Međutim, Hloverka je to demantirala i ustvrdilada to nije i neće nikada učiniti, pa se može pretpostaviti da vjerujeda uživa potporu dovoljnog broja vijećnika za opstanak. PotporuHloverki, iako njegovo mišljenje za vijećnike nije obvezujuće, dalo je iv.d. Ravnateljstvo koje je utvrdilo da 'iako postoje propusti urukovođenju Informativnim programom HTV-a, nisu ispunjene sve zakonskepretpostavke za njezino razrješenje'.

Podsjetimo, bivši ravnatelj HTV-a Blago Markota pokrenuo je početkom prosinca zahtjev za njezino razrješenje, pa se najprije dugo čekalo na očitovanje v. d. ravnateljstva HRT-a, onda je Hloverka otišla na bolovanje, čekalo se njezino očitovanje i cijela se priča rastegnula do današnjeg dana.

Pitanje Hloverkine smjene trebalo bi biti treća točka dnevnog reda sjednice Programskog vijeća, ali nije isključeno da se o tome raspravlja prije nego što se krenu otvarati koverte s prijavama kandidata za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a.

Kako je na Prisavlje pristigla 21 prijava, cijeli proces pregledavanja papirologije mogao bi potrajati nekoliko sati, što bi moglo omogućiti da se o Hloverki uopće ne raspravlja, pa stoga s Prisavlja stižu glasovi da će doći izmjene dnevnog reda i da će ove dvije točke zamijeniti mjesta što bi moglo upućivati na to je sve dogovoreno.

Kako bismo provjerili kakav bi se rasplet mogao dogoditi u utorak, kontaktirali smo vijećnike i napravili anonimnu anketu o tome jesu li za Hloverkinu smjenu.

Pet ih je bilo decidirano za smjenu, četvero ih se nije željelo precizno izjasniti, a jednog vijećnika nismo uspjeli dobiti.

Od četvero koji nisu željeli izreći svoj stav ,dvoje ih je smatralo da je cijela priča 'zaključena' ne želeći dodatno pojasniti što to znači - ostavljajući mogućnost da (ne)budu za smjenu,  jedan član Vijeća ustvrdio je da odluku nije donio jer nema dovoljno informacija, dok jedan nije želio ništa komentirati.

Za smjenu šefice Informativnog programa potrebno je najmanje šest glasova i vrlo je izgledno da će se, prije nego pristupe tajnom glasovanju, vijećnici povući na dodatne konzultacije kako bi pokušali usuglasiti stavove.

Bude li na kraju neodlučeno, Hloverka će ostati šefica. Smjene li je, vijećnici će morati imati pripremljenu varijantu za v. d.koji će tu funkciju obnašati dok se ne izabere novi čovjek.