DOVRŠENO ČIŠĆENJE

Zbog Bandića SDP izbrisao 2500 članova

16.01.2010 u 15:13

Bionic
Reading

Kao što se i očekivalo, Glavni odbor SDP-a danas je jednoglasno odlučio iz stranačkog članstva isključiti 14 zagrebačkih SDP-ovaca koji su u kampanji za predsjednika države aktivno podupirali Milana Bandića, a iz istoga su razloga raspuštene i tri zagrebačke mjesne stranačke organizacije.

Iz SDP-a su tako isključene članice Glavnog odbora Jelena Pavičić-Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, i Greta Augustinović Pavičić, članovi Izvršnog odbora zagrebačkog SDP-a Davor Jelavić, Mirjana Keleminec, Slobodan Ljubičić, Slavko Kojić i Andreja Kralj, članovi Gradskog odbora Petrunjela Smetana, Ladislav Soldat, Ivan Šikić, Ljiljana Velnić, Zdravka Vučkovac i Zoran Horvat, te članica Predsjedništva Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Ljiljana Ivković

Na prijedlog stranačkog Predsjedništva Glavni odbor je raspustio tri zagrebačke od 17 zagrebačkih mjesnih organizacija (Novi Zagreb - Zapad, Brezovica i Sesvete) te je imenovao povjerenike koji bi u roku mjesec dana trebali provesti reevidenciju članstva (iz SDP-a se brišu svi od ukupno 2.500 članova tih organizacija, a stranački će povjerenici odlučivati tko se od njih može ponovno uključiti u stranku).

U zaključku Glavnog odbora
stoji da se spomenute organizacije raspuštaju jer su prikupile tek 50 posto potpisa potpore predsjedničkom kandidatu, a danas izabranom predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, u odnosu na njihov broj članova, kao i zbog sudjelovanja njihovih vodstava u Bandićevoj kampanji. Iz istih je razloga Glavni odbor raspustio i rukovodstva mjesnih organizacija Gornja Dubrava, Podsljeme i Peščenica.

Nakon završetka sjednice, predsjednik SDP-a Zoran Milanović istaknuo je kako su se spomenuti pojedinci, kao i stranačke organizacije, ogriješili o Statut SDP-a, jer ne samo da nisu radili za stranku, nego su otvoreno radili protiv stranke.

Naglasio je da nije riječ o nikakvim čistkama u SDP-u, jer se kod brisanja isključivo vodilo računa o funkciji koju pojedinac ima u stranci te se nije išlo na kažnjavanje zbog verbalnog delikta, ali i istaknuo da se oni koji su u stranku doborovoljno ušli moraju pridržavati i stranačkih pravila.

"Nisu se dogodile, niti će se ikada dogoditi, čistke u SDP-u. Ta praksa u SDP-u ne stanuje, ni kao stanar, ni kao podstanar. No, čovjek slobodno pristupa stranci i po njezinim se pravilima treba i ponašati", rekao je Milanović.

"Bio bih najsretniji da se ovime nisam trebao baviti", dodao je, a upitan zašto nije kažnjen i Ljubo Jurčić, koji se u predsjedničkoj kampanji Bandiću, postane li predsjednik, ponudio kao savjetnik, odgovorio je da takav i neki drugi verbalni istupi nisu naštetili stranci.

Milanović je naglasio da se stranka od danas okreće bitnim državnim pitanjima, te je ponovio svoj poziv predsjednici Vlade i HDZ-a Jadranki Kosor da odredi vrijeme i mjesto sastanka o gorućim problemima Hrvatske i kako ih rješavati.

"Moj poziv premijerki i dalje vrijedi i na njoj je da odredi mjesto i vrijeme, jer je u takvoj poziciji. Ja ću biti fleksibilan", poručio je.

Milanović je opovrgnuo medijske napise o tome da SDP, kroz medijske istupe njihovog saborskog zastupnika Slavka Linića, zastupa veliku koaliciju s HDZ-om, istaknuvši da Linić nije govorio ništa drugo od onoga što je sam zastupa - da su SDP i Hrvatska konačno dočekali konkretne ekonomske mjere Vlade. "Napisi o velikoj koaliciji jako su iskonstruirani", rekao je.

Glavni odbor SDP-a odlučio je ponoviti kandidacijski postupak za izbor čelnih mjesta u zagrebačkom SDP-u. Za predsjednika te najveće stranačke organizacije još lani su se kandidirali Ivo Jelušić, Željka Antunović i Davor Bernardić.