NOVA VERZIJA DOGAĐAJA

HHO o skandalu s Josipovićem i Čuljakicom

15.01.2010 u 15:38

Bionic
Reading

Povodom učestalih skandala na HRT-u oglasio se i Hrvatski helsinški odbor otkrivajući novi skandal po kojem je navodno stožer novoizabranog predsjednika Ive Josipovića birao novinare koji će voditi 'Dnevnik' u kojem je on trebao gostovati

Dio priopćenja koji optužuje stožer Ive Josipovića za miješanje u uređivačku politiku HRT-a prenosimo u cijelosti.

Najnoviji događaj u ponedjeljak 11. siječnja 2010. jasno govori o tome na koji način naši političari (zlo)rabe svoju političku poziciju. Naime, tog dana kasno navečer vodstvo HHO-a dobilo je informaciju iz krugova bliskih HRT-u da je voditeljica dnevnika Dijana Čuljak od glavne urednice informativnog programa Hloverke Novak-Srzić tražila pomoć u dobivanju intervjua s novoizabranim predsjednikom Republike. Urednica je voditeljicu Čuljak obavijestila da šef Josipovićevog izbornog stožera Mirando Mrsić uvjetuje intervju time da 'Dnevnik' ne vodi Dijana Čuljak. Glavna urednica nazvala je tada voditelja dnevnika Zorana Šprajca tražeći da on vodi 'Dnevnik'.

Šprajc je to odbio jer je smatrao da bi se time prekršili etički i profesionalni standardi novinarstva. Nakon toga urednica je rekla da će ona osobno voditi 'Dnevnik', na što Dijana Čuljak nije pristala i zaprijetila javnim skandalom, u čemu je imala podršku dijela novinara i urednika informativnog programa. Nakon daljnjih konzultacija urednica je obavijestila voditeljicu Čuljak da Ivo Josipović ipak pristaje na intervju, pa je on je održan. Iste večeri predsjednik HHO-a I. Z. Čičak nazvao je novoizabranog Predsjednika Josipovića tražeći objašnjenje. Josipović je rekao da se o tome nešto razgovaralo u njegovom stožeru, ali da nitko nije ultimativno tražio da intervju ne vodi Dijana Čuljak.

Dodao je da osobno smatra da bi bilo normalnije kad bi 'Dnevnik' i intervju vodio Šprajc, budući da raspolažu informacijom o tome da je Dijana Čuljak bila jedna od glavnih savjetnica u Bandićevu stožeru. U utorak prije podne predsjednik HHO–a nazvao je voditeljicu Čuljak i ona je energično demantirala tu tvrdnju rekavši da nikada nije bila u Bandićevu stožeru niti je imala bilo kakve veze s Josipovićevim protukandidatom Bandićem i njegovim stožerom.

Isti dan potpredsjednik HHO-a Vlatko Silobrčić, bivši predsjednik Vijeća HRT-a, nakon nekoliko pokušaja da telefonom razgovara s Mirandom Mršićem, direktorom Izbornog stožera Predsjednika Ive Josipovića, poslao mu je e-poruku u kojoj ga je upitao je li istina da je on tražio od urednice Hloverke Novak-Srzić da 'Dnevnik' u kojem bi se pojavio Predsjednik Ivo Josipović ne vodi voditeljica Dijana Čuljak. Direktor Mršić se zatim javio telefonom i e-porukom u kojoj je tu informaciju demantirao. V. Silorčić je zatim nazvao Hloverku Novak-Srzić i pitao je je li istinita informacija o takvom zahtjevu direktora Mršića? Urednica Novak-Srzić obećala je da će se javiti sljedećeg dana s odgovorom na to pitanje.

Do danas se nije javila. Predsjednik HHO-a je razgovarao s voditeljem Zoranom Šprajcem koji je potvrdio da je urednica Novak-Srzić tražila od njega da toga dana zamijeni voditeljicu Dijanu Čuljak, prema zahtjevu stožera Predsjednika Ive Josipovića. HHO zahtijeva od Programskog vijeća HRT-a i drugih nadležnih službi temeljitu istragu te javno i hitno objavljivanje rezultata. Isto tako, tražimo o Programskog vijeća da zaštiti urednike i voditelje HRT-a od političkog utjecaja',
stoji u priopćenju HHO-a koje je potpisao predsjednik Ivan Zvonimir Čičak