IZABRANI PREDSJEDNIK

Josipović čestitao 18. obljetnicu priznanja Hrvatska

15.01.2010 u 11:07

Bionic
Reading

Izabrani predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je danas građanima Hrvatske čestitku u povodu 18. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u kojoj ističe kako su vladavina prava, gospodarski razvoj, kulturni napredak, rast standarda i blagostanje, hrvatski prioriteti, a put u Europsku uniju jedini put istinske afirmacije moderne hrvatske države na međunarodnom planu kao zrele demokratske zemlje

'Dana 15. siječnja 1992. zajednica europskih naroda dala je svoj puni legitimitet težnji, odluci i pravu hrvatskog naroda za samostalnošću te time definitivno ucrtala našu suverenost na kartu suvremenog svijeta. Na današnji dan, 12 članica Europske zajednice, kojima su se pridružile Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska zauzele su jedinstven stav i priznale pravo Hrvatske na samostalnost. Island, Njemačka i Vatikan, svoj su veliki doprinos Hrvatskoj, njezinim priznanjem kao nezavisne i slobodne zemlje, dale nekoliko dana ranije.

Ovim velikim događajem ostvarene su povijesne težnje, a hrabrošću hrvatskih branitelja san o slobodi postao je stvarnost. Kao priznata, ravnopravna članica međunarodne zajednice naroda, Hrvatska ispisuje prve stranice svoje moderne povijesti koju temelji na demokratskim načelima ravnopravnosti, slobode i prava. Na tim načelima izgradila je svoju državotvornost, a na istim, danas na pragu europskih integracija, treba ustrajati još jače i čvršće.

Modernu hrvatsku državu još čeka ozbiljan posao jačanja institucija koje će jamčiti ljudska prava i slobode, tržišnu utakmicu, poduzetništvo i radnička prava. Vladavina prava, gospodarski razvoj, kulturni napredak, rast standarda i blagostanje, hrvatski su prioriteti. Danas kada smo članica NATO-a i kada je pred nama članstvo u Europskoj uniji, možemo reći kako je članstvo u tim međunarodnim organizacijama pretpostavka daljnjeg demokratskog i gospodarskog napretka. Snažniji napredak u demokraciji i prosperitetu građana te konstantan doprinos stabilnosti u regiji jamstvo su mira i ekonomskog napretka. Put u Europsku uniju jedini je put istinske afirmacije moderne hrvatske države na međunarodnom planu kao zrele demokratske zemlje.

Naše težnje prije osamnaest godina i naš cilj danas je država koja čvrsto poštuje načela ugrađena u svom Ustavu, načela na kojima se stvarala i na kojima počiva njezina samostalnost i suverenost', kaže se u poruci Ive Josipovića koju prenosi ured novoizabranog predsjednika.