PAHOR OTKRIO MESIĆU:

'Sastanak s Kosor prošao je izvanredno!'

14.01.2010 u 19:55

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić sastao se u četvrtak popodne u Ljubljani sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom koji je zaželio da Hrvatska što prije završi pristupne pregovore s Europskom unijom

Predsjednik Mesić i slovenski premijer nakon sastanka nisu davali izjave.

Ured predsjednika slovenske vlade u priopćenju za javnost objavio je da su razgovarali o arbitražnom sporazumu dviju država, stanju i europskim perspektivama zemalja u regiji, a osobito o 'izvanredno uspješnom' jučerašnjem sastanku premijera Pahora i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor koji iskazuje spremnost Zagreba i Ljubljane da se nastavi politički dijalog i prodube gospodarski odnosi.

'Na kraju susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem slovenski premijer Pahor ponovo je izrazio spremnost i očekivanje da se što prije riješe preostala otvorena bilateralna pitanja i zaželio Hrvatskoj da uskoro zaključi pristupne pregovore s Europskom unijom', navedeno je u priopćenju o razgovorima iz ureda slovenskog premijera.

Prije susreta s predsjednikom Mesićem Pahor je izjavio da je njegov sastanak s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u srijedu u Kranjskoj Gori premašio očekivanja.

'Stvari o kojima smo se dogovorili već se rješavaju', rekao je Pahor, ne želeći otkriti detalje.

Pahor je rekao da je arbitražni sporazum o rješenju graničnog pitanja koji je postigao s hrvatskom premijerkom 'najviše što se moglo postići', izrazio očekivanja da će on u Sloveniji također dobiti potvrdu te rekao da će njegova vlada voditi intenzivnu kampanju kako bi do toga došlo.

Istodobno je slovenski premijer izrazio interes da Ljubljanska banka u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji, zemljama u kojima ima teškoća zbog pitanja stare devizne štednje, ponovo vrati svoje nekadašnje pozicije.

Pahor je rekao da je službena slovenska pozicija za sada i dalje kako je pitanje duga Ljubljanske banke štedišama stvar sukcesije bivše Jugoslavije, ali da je možda moguć i drukčiji pristup ako bi o tome došlo do sporazumnog dogovora, s čime bi se u konačnici morao složiti i slovenski parlament.

Pri završetku svog posjeta Ljubljani predsjednik Mesić u parlamentu je razgovarao i s predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom, a primio ga je i ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič

Predsjednici Mesić i Danilo Tuerk večeras će u Vinici, malom mjestu na slovensko-hrvatskoj granici biti nazočni na priredbi društva slovensko-hrvatskog prijateljstva koju će uveličati i nastup folklornih skupina. U Vinici će biti i bivši slovenski predsjednik Milan Kučan s kojim se Mesić danas sastao na Brdu kod Kranja nakon sastanka s Tuerkom.