Hrvatska SUROV ŽIVOT IZA REŠETAKA

Zatvorenici na Bilicama štrajkaju glađu

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je jutros da određen broj zatvorenika Zatvora u Splitu od utorka odbija hranu, a kao razloge odbijanja navode sporost pravosuđa i sudova, nevinost, solidarnost, prijedlog da se jedan dan pritvora računa za dva dana izdržavanja kazne i prekapacitiranost zatvora.

Ministarstvo u priopćenju naglašava 'kako to podrazumijeva odbijanje samo zatvorske hrane jer Zakonom o izdržavanju kazne zatvora omogućeno im je naručivanje hrane izvana, što mnogi i koriste'.

U priopćenju se demantira pisanje današnjeg dnevnog tiska koje povezuje odbijanje hrane u splitskom i zadarskom zatvoru. 'Natpisima u nekim današnjim dnevnim novinama kojima se povezuju odbijanja zatvorske hrane u Zatvoru u Splitu i Zatvoru u Zadru ne odgovaraju stvarnom stanju stvari jer ničim nisu međusobno povezani', stoji u priopćenju.

Ministarstvo također podsjeća da se, sukladno zakonskim odredbama, kontinuirano, svaki tjedan, obavlja nadzor nad izvršavanjem pritvora u Zatvoru u Splitu od strane predsjednika Županijskog suda u Splitu ili osoba koje on ovlasti.

'U izvješću o stanju u Zatvoru u Splitu i primjedbama pritvorenika tijekom 2009. godine Županijski sud u Splitu izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa, Upravu za zatvorski sustav u kojem, između ostalog, stoji: 'tijekom nadzora nije bilo pritužbi glede rada pravosudnih policajaca i Uprave zatvora, no kontinuirano su isticani problemi velikog broja pritvorenika u ćelijama...', navodi se, uz ostalo, u priopćenju Ministarstva pravosuđa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još