VARAŽDINSKI SLUČAJ

Policija prijavila poslodavca zbog neisplate plaća

14.01.2010 u 11:27

Bionic
Reading

Varaždinska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv vlasnika keramičarskog obrta sa šireg područja Ludbrega jer svom zaposleniku dva mjeseca nije isplatio plaću, a pola godine nije uplatio mirovinska i zdravstvena davanja

Nesvakidašnji potez policije tako je 26-godišnjeg vlasnika doveo u mogućnost da 'zaradi' godinu dana zatvora zbog neplaćanja 19-godišnjem radniku. Naime, PU varaždinska je poslodavca prijavila zbog kaznenog djela iz 114. članka Kaznenog zakona Republike Hrvatske, kojim se definiraju radna prava, poput prava na rad, dostupnosti radnog mjesta, prava na plaću iz Zakona o radu, ali i kolektivnih ugovora pojedinih poduzeća, piše Novi list

Prijava malo zbog straha

Budući da sindikati ističu da do sada nisu znali niti za jedan primjerkaznene prijave zbog neplaćanja, za vjerovati je kako je varaždinskiprimjer zbilja raritet u Hrvatskoj. Takvo što potvrđuju i iskusnipolicijski službenici, koji smatraju kako se ovakve stvari prijavljujutek sporadično te i ako ih ima da su na jednoznamenkastom broju nagodišnjoj razini. Pri tome, najveći je problem da sami djelatnici neprijavljuju ovakve slučajeve, najčešće se bojeći za svoje radno mjesto.Ovakve i slične prijave najčešće inicira Inspektorat rada nakonprovedenih inspekcija.

Iako je ta činjenica slabo poznata, djelatnici zbilja mogu prijaviti poslodavca za kazneno djelo ukoliko ne poštuje kolektivni ugovor.

Do kaznene prijave je došlo posrednim putem, a čitavu je priču započeo Inspektorat rada iz Varaždina, koji je ustanovio nepravilnosti kod ovog obrtnika koji se bavi keramikom i sličnim poslovima.

O mogućnosti kaznenog djela su izvjestili Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu, koje je pak kontaktiralo policiju.

U PU varaždinskoj su ustanovili da je vlasnik prekršio 114. članak Kaznenog zakona Republike Hrvatske te su podnijeli prijavu Tužiteljstvu protiv keramičara.
Informaciju o ovom slučaju hrvatski su sindikalisti pozdravili.

– Ovo je značajnija informacija od svih uveseljavanja javnosti sa slučajevima korupcije. To je zbilja dobra vijest, kazao nam je jučer Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.

Njegovo je razmišljanje kako je ovo putokaz za rješavanje brojnih problema, jer kada bi policija ovako prijavljivala poslodavce, zakoni koji se tiču radnog prava kršili bi se mnogo manje i situacija bi bila sređenija. On u svom iskustvu do sada ne pamti da je sama policija ovako podnijela prijavu protiv poslodavca kada je kršenje radnog prava u pitanju.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova policija je u prošloj godini podnijela 67 prijava za kazneno djelo iz 114. članka KZ-a, a godinu dana prije toga 91 poslodavac »zaradio« je takvu prijavu. No, problem je što taj članak pokriva više stvari, poput nezakonitih otkaza, mobinga, nedavanja prava na porodiljni dopust i sličnog, tako da je teško dokučiti koliko je zapravo puta policija nekoga prijavila zbog neisplaćivanja plaća.

Primjerice, poslovođe iz zadarskog Interspara, koje su prije dvije godine blagajnice optužile za mobing i seksualno uznemiravanje, na kraju su također prijavljeni po 114. članku.