AFERA PODRAVKA

Marinac, Šestak i Romac raskinuli ugovore

Bionic
Reading

Dovršen je veći dio istrage u aferi Spice, ali istražitelji još nisu uspjeli rasvijetliti odnose Podravke, Fime i OTP-a

Uhićeni podravkaši Zdravko Šestak, Darko Marinac i Saša Romac dobili su ovih dana otkaz u kompaniji. Uprava Podravke izašla im je ususret i uvažila njihove zahtjeve za sporazumni raskid ugovora o radu bez prava na tromjesečni otkazni rok.

U Podravki danas tumače kako to znači i da trojica njihovih bivših menadžera nemaju pravo na milijunske otpremnine koje su im bile zajamčene menadžerskim ugovorima.

Član Uprave Josip Pavlović, koji je također u pritvoru u Remetincu zbog afere Spice, zasad nije preko odvjetnika podnio zahtjev za raskid ugovora o radu.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda danas je djelomično preinačilo rješenje suca istrage Krešimira Devčića o određivanju pritvora Zdravku Šestaku, drugoosumnjičenom u aferi Spice pa mu pritvor ostaje samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Vijeće je, pak, ocijenilo da ne postoji opasnost od ponavljanja djela jer je Šestak raskinuo svoj ugovor s Podravkom te je od početka godine i službeno nezaposlen. Tužiteljstvo još mora ispitati 15 svjedoka, a sudac istrage treba 21. siječnja odlučiti hoće li šestorici osumnjičenih menadžera za malverzacije dionicama Podravke produljiti istražni zatvor.

OTP banka ne da dokumente Podravci

Mađarska OTP banka izvijestila je kako još nisu ispunjeni svi uvjeti da novoj Upravi Podravke preda traženu dokumentaciju vezanu uz otkup kredita za kupnju dionica te tvrtke. OTP banka je izvijestila i da je bitnu dokumentaciju već predala mađarskim vlastima, pri čemu je opovrgnula medijske napise koji dovode u sumnju zakonito poslovanje banke.

'Kada se ispune svi uvjeti, banka će tu dokumentaciju predati i predstavnicima Podravke', stoji u priopćenju OTP banke, koja ističe da u interesu poslovnih partnera poštuje zakonske odredbe koje se odnose na povjerljivost poslovnih i bankovnih podataka.

OTP banka žali zbog napisa u medijima i odbacuje sve navode medija kojima se propituje ispravno poslovanje banke koja je pod stalnim nadzorom mjerodavnih regulacijskih tijela.

Hrvatsko Državno odvjetništvo nedavno je od mađarskog tužiteljstva zatražilo pomoć u istrazi slučaja Podravke, to jest da potakne dostavu ugovora što ih je OTP banka sklopila budući da je od Merrill Lyncha preuzela kredit dan Fimi za Podravkine dionice. Po pisanju hrvatskih medija, o spornim ugovorima početkom tjedna raspravljalo se i u Podravki. Predsjednik Nadzornog odbora koprivničke tvrtke Ljubo Jurčić je rekao da se to pitanje mora riješiti do kraja mjeseca jer će u suprotnom Podravka tužiti OTP banku, prenosi Hina.