U INAT REKTORU BJELIŠU

Ekonomski fakultet ne pušta Tipurića

14.01.2010 u 19:45

Bionic
Reading

Vijeće Ekonomskog fakulteta u Zagrebu traži raspravu na Senatu o rektorovoj odluci da suspendira Tipurića, a odbili su i zahtjev da se imenuju njegovi zamjenici do izbora novog dekana

Vijeće Ekonomskog fakulteta od 130 članova (profesora, asistenata, docenata...) sastalo se na zahtjev rektora Alekse Bjeliša i odbilo njegov zahtjev da imenuju zamjenike dekana Darka Tipurića kojeg je suspendirao prije dva tjedna, ali s time da ta odluka stupa na snagu tek 19. siječnja na sjednici Senata.

Vijeće u zaključku sjednice inzistira da se na Senatu još jednom provede rasprava o Bjeliševoj odluci koji smatraju presedanom budući da se nitko ne sjeća kada je jedan rektor smijenio nekog dekana.

Bjeliš je, naime, Tipurića smijenio zbog nepravilnosti u radu Međunarodne ljetne škole na Ekonomskom fakultetu, tj. zbog toga što su studenti za 2.000 kuna mogli dobiti dodatne rokove da polože i ispite s redovnog studija što se smatra nezakonitim, a i nepoštenim prema onima koji nemaju novaca za Ljetnu školu.

Vijeće u današnjem zaključku ističe spremnost na suradnju s tijelima Sveučilišta u Zagrebu 'glede koncepcije i organizacije Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta'.

Posebno su naglasili potrebu za raspravom o Bjeliševoj odluci o suspenziji na Senatu te ga povlače za riječ danu u emisiji HTV-a 'Otvoreno': 'Tada je rektor ustvrdio da će, kao točku dnevnog reda, dati na raspravu i potvrdu svoje Odluke o suspenziji na sjednicu Senata 19. siječnja 2010.'

Posebno naglašavaju da je Vijeće Ekonomskog fakulteta gotovo jednoglasno potvrdilo povjerenje dekanu Tipuriću 18. prosinca prošle godine.

Izvješće Povjerenstva za Ljetnu školu krivotvoreno?

Osim toga Tipurić smatra da je krivotvoreno Izvješće Povjerenstva koje je Bjeliš osnovao da bi utvrdio nepravilnosti u radu Ljetne škole.

Tome u prilog ide mail studentskog pravobranitelja Ivana Tomljenovića kojeg je u petak poslao rektoru Bjelišu u kojemu se žali, jer je potpisan pod Izvješće koje on nije ni vidio: 'Ne znam tko je za takvo što kriv, no upravo zbog onog vrlo sličnog iskustva s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom (prijetnje studentici da potpiše dokument s nadnevkom od prije godinu dana i moji mailovi raznim institucijama), pretpostavljam da je bila riječ o nekom tko nije upoznat s tom činjenicom.'

Student je stoga pozvao rektora Bjeliša da na Etičkom savjetu, koji se trebao održati jučer, da 'poduzme ono što smatra da treba poduzeti u skladu s dužnošću i obvezama'. Sjednica Etičkog savjeta na kraju je bila odgođena.

Osim toga, Tipurić smatra da je Izvješće krivotvoreno, jer je još jedna članica Povjerenstva, Aleksandra Čizmešija, navodno bila u rodilištu na datum potpisivanja.