PRIOPĆENJE IZ SINJSKOG SVETIŠTA

Fratri: Nismo pozivali na glasanje za Bandića

13.01.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju proveo je opsežnu istragu o navodnom kršenju izborne šutnje na dan izbora u nedjelju, 10. siječnja. Tada je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, 'u crkvi Gospe Sinjske svećenik pozvao vjernike da ne glasuju za Josipovića kako ne bi obojio Hrvatsku u crveno, nego za Milana Bandića'. Na to je navodno 'reagirala starija vjernica tako da se ustala, poslala fratra k vragu i… demonstrativno napustila crkveni prostor'

'Vijest se, dakle, temelji na navodnom iskazu jedne anonimne vjernice. Provjerili smo tu tvrdnju kod svih svećenika koji su toga dana u župi slavili sv. mise. Svi oni, kao i vjernici kod kojih smo se raspitivali, odlučno niječu istinitost te vijesti', stoji u priopćenju koje potpisuju gvardijan fra Bože Vuleta i župnik fra Nikica Ajdučić.

Kažu da nijedan fratar toga dana 'nije spomenuo niti jednoga predsjedničkog kandidata niti ga na bilo koji način preporučio'. 'U molitvi vjernika, u kojoj se redovito moli za crkvene i državne poglavare, molilo se za izbor novoga hrvatskog predsjednika – bez ikakvih dodataka u toj molitvi'.

'Začuđuje nas da novinar i uredništvo mogu takvu vijest objaviti na navodnom iskazu anonimne osobe. Nije navedeno ni ime svećenika ni vrijeme kad se to dogodilo. Tako objavljena vijest, osobito u ovakvom kontekstu, prije svega je neprofesionalna, ali i neodgovorna. Učincima koje ima javna riječ ona u negativan kontekst stavlja ne samo (anonimnog) pojedinca već i Svetište, Samostan i Župu Čudotvorne Gospe Sinjske. I to ne samo svećenike, nego i vjernike jer se takvim napisom sugerira manipulativnost svećenika i infantilnost vjernika.

Naša vjernička zajednica ne odriče sebi pravo političkoga angažmana, ali u duhu socijalnoga nauka Crkve koji definira obveze, djelokrug i primjerenost načina kršćanskoga političkoga djelovanja', stoji u priopćenju.