NEPOZNATI PREDSJEDNIK

'U Ladi sam švercao papire iz Mađarske'

13.01.2010 u 13:02

Bionic
Reading

Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović gostovao je u emisiji 'Gladne uši' na Drugom programu Hrvatskog radija u kojoj se govorilo o svemu samo ne o politici, pa su se tako mogli saznati i manje poznati detalji iz njegova života

U jednoipolsatnoj emisiji koju je vodio Ljudevit Grgurić Grga tako se moglo čuti da je novi stanovnik Pantovčaka u mladosti igrao nogomet i bio velik potencijal, ali je umjesto loptanja izabrao glazbenu školu.

NK Trnje bio je kultni klub u moje vrijeme. Dugo sam vagao između glazbe i nogometa i na koncu sam odabrao glazbenu školu', kazao je Josipović i priznao da mu tehnika i trčanje nisu bili jača strana, ali je uvijek uspijevao zabijati golove.

Ipak, nogomet, kazao je, nije napustio, ali ga danas igra za stolom, za što su krivi Bruketa i Žinić.

'Njih dvojca su donijeli stolni nogomet u naš stožer i bio je to pun pogodak. Služio nam je za relaksaciju, ali smo igrajući za stolom imali i svojevrsni team bulding', istaknuo je Josipović.

Objašnjavajući što su zapravo autorska prava i kako se došlo do ZAMP-a, predsjednik koji će biti svečano inauguriran 18. veljače rekao je da to nije njegova izmišljotina te da su se autorska prava plaćala i u Jugoslaviji.

'Normalno je da svatko živi od svoga rada. Kako učitelj, poljoprivrednik, tako može i glazbenik. ZAMP je postojao i u Jugoslaviji, samo se zvao SOKOJ, a razlika je bila u tome što je novac onda išao u Beograd pa se dijelio po republikama bivše države.

Kada se Jugoslavija raspala Hrvatska nije imala ništa slično i moralo se nešto učiniti kako bi autori i glazbenici bili zaštićeni. Međutim, kompletna arhiva i dokumentacija o hrvatskoj glazbenoj baštini ostala je u Beogradu i našli smo se u nezgodnoj poziciji. Kontaktirao sam ljude u SOKOJ-u koji su bili normalni, izašli su nam u susret i vratili građu. Po nju sam svojom starom Ladom išao i švercao je iz Mađarske', kazao je Josipović.

Upitan doživljava li sebe kao mlakonju, kako ga je percipirao jedan dio javnosti, Josipović je rekao da je to robovanje stereotipima prema kojima političar mora biti odrješit, vikati i lupati šakom po stolu.

'Kada počnem donositi odluke koje će ići građanima u korist percepcija će zasigurno promijeniti', istaknuo je Josipović.

Govoreći o velikoj medijskoj pozornosti koja mu se trenutno pridodaje, Josipović je ustvrdio da je ona očekivana i razumljiva, ali isto tako je zamolio pripadnike sedme sile da budu malo manje agresivni prema njegovoj kćerki Lani koja želi ostati obična djevojka, jer 'pretjerani publicitet za nju nije pravi put'.

Čovjek koji će biti na čelu države narednih pet godina istaknuo je da voli U2 više zbog njihovih svjetonazora nego zbog izričaja, a baš kao i aktualni predsjednik Stjepan Mesić, rado bi vidio Johnnyja Štulića na pozornici u Hrvatskoj. Za razliku od Mesića, koji se ljeti odmarao u predsjedničkom ljetnikovcu na Hvaru, najavio je kako će on nastojati da i u budućnosti njegova ljetna destinacija bude Baška Voda iz koje vuče korijene.