Hrvatska POVJERENIK ZA PROŠIRENJE

Fuele bi sve zemlje zapadnog Balkana u EU

Kandidat za europskog povjerenika za proširenje Štefan Fuele izjavio je u utorak na saslušanju u Europskom parlamentu da tijekom svoga petogodišnjeg mandata želi daljnje širenje Europske unije, ne spominjući nijednu zemlju pojedinačno

'U sljedećih pet godina želim da pozovemo nove članice u EU', rekao je Fuele, odgovarajući na pitanje kakva je njegova vizija proširenja u sljedećih nekoliko godina. On je istaknuo da zemljama zapadnog Balkana EU treba pomoći kako bi mogle provesti potrebne reforme.

'Mislim da svi priznajemo da zemlje zapadnog Balkana nose veliku povijesnu i političku prtljagu, stoga im moramo pomoći koliko možemo, koristeći sve naše instrumente, kako bi se nastavile potrebne reforme tako da te zemlje mogu preuzeti ne samo prava nego i obveze koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji. Moj je prioritet da nijedna zemlja zapadnog Balkana ne ostane nepozvana', rekao je Fuele.

Da bi nastavak proširenja bio uspješan, potrebno je u koristi toga procesa uvjeriti i europske građane, rekao je Fuele. 'Taj proces ne može biti uspješan ako u njegove koristi ne uvjerimo europske građane', rekao je Fuele.

Pred vanjskopolitičkim odborom u tijeku je saslušanje imenovanog povjerenika Fuelea. Saslušanje pred nadležnim parlamentarnim odborima moraju proći svi kandidati za povjerenike prije konačnog potvrđivanja nove Europske komisije u Europskom parlamentu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još