PREDSJEDNIK MESIĆ TVRDI:

'Ja sam prvi hrvatski vladar koji odlazi u miru'

12.01.2010 u 14:00

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da je njegov ured potpuno spreman za primopredaju vlasti koja će se u Hrvatskoj održati prvi put te potvrdio da su već održani razgovori o inauguraciji između njegova ureda i tima koji je vodio kampanju novoizabranog predsjednika Ive Josipovića

'Inauguracija je jedan velik posao jer se očekuju strani državnici i šefovi država te se treba dogovoriti u kojem obujmu će to biti da bi sve funkcioniralo', kazao je Mesić nakon današnjeg posjeta RACVIAC-u i dodao da taj posao mora obaviti protokol i službe Ureda predsjednika, zajedno s ljudima koji su vodili izbornu kampanju Ive Josipovića

Njegov ured, kazao je, u potpunosti je spreman za primopredaju vlasti koja će se, naglasio je, dogoditi prvi put.

'To je prvi put da jedan državni poglavar Hrvatske odlazi u mirovinu. Morate znati, niti nekadašnji hrvatski vladari nisu išli na miru u mirovinu. Svi su bili ili dekapitirani ili na nekakav drugi način uklonjeni. A ja sam prvi koji odlazi u mirovinu', kazao je u šali.

Stjepan Mesić
vjeruje da će neki od njegovih savjetnika iz Ureda ostati i kao Josipovićevi savjetnici. 'Vjerujem da će neki ostati, ali to će biti pitanje procjene samog Ive Josipovića', odgovorio je na pitanje novinara. Mediji, naime, spekuliraju o više savjetnika koji bi to ostali i kada na Pantovčak dođe Ivo Josipović.

Novinare je zanimao Mesićev komentar Josipovićevih najava koji će mu biti prioriteti kada postane predsjednik.

Mesić je tako kazao da je siguran da će se novi predsjednik moći više boriti protiv korupcije te za objavljivanje Registra branitelja, nego što je to on mogao. 'Može sada sigurno više uspjeti jer će na drugoj strani imati sugovornika koji je također zainteresiran da se brže riješe ta pitanja', ustvrdio je.

Govoreći pak o Josipovićevoj najavi da će se snažnije uhvatiti ukoštac s parapodzemljem, Mesić je kazao da ono u Hrvatskoj 'vjerojatno postoji', ali da 'to parapodzemlje, paraobavještajne službe, ne smiju dobiti pravo građanstva'.

'Treba ih detektirati i spustiti na zemlju. O njima ne ovisi razvoj ovoga društva', naglasio je i dodao da Josipović kao profesor prava o tome 'vjerojatno više zna' od njega.

Komentirajući pak Josipovićevu najavu da će češće predlagati održavanje tematskih sjednica Vlade, Mesić je kazao da je i on često predlagao, ali je druga strana to odgađala. 'Ja ne mogu sazvati sjednicu, mogu samo predložiti, a često sam puta predlagao', kazao je.

Osvrnuo se, na molbu novinara, i na pitanje osiguranja koje je Josipović odbio i rekao da je dobro da se konzultiraju i onaj tko osigurava i onaj koga se osigurava. 'Kad se čovjek nađe na mjestu predsjednika ili člana njegove obitelji, on može biti meta bilo kakvom bolesniku, ne mora to uvijek biti terorist. Vidjeli ste, i bolesnici reagiraju', dodao je.

Mesić nije želio komentirati potvrđivanje presude generalu Vladimiru Zagorcu. 'To je pitanje suda, dokaza i utvrđenih činjenica i ja o tome nemam što reći', kratko je odgovorio.

Mesić je u Rakitju pokraj Zagreba obišao te se kroz kratku prezentaciju upoznao s radom Regionalnog središta za pomoć u provedbi međunarodnih ugovora iz područja nadzora naoružanja (RACVIAC). Naglasio je pritom važnost suradnje zemalja članica za stabilnost i sigurnost regije.