POSAO SNOVA NA PANTOVČAKU

Josipović će zadržati dio Mesićevih savjetnika?

12.01.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Neki savjetnici predsjednika u odlasku Stjepana Mesića mogli bi prema nekim najavama sačuvati svoje pozicije na Pantovčaku i astronomske plaće kada se tamo useli Ivo Josipović. Izabrani predsjednik mora među brojnim aspirantima za posao iz snova na Pantovčaku odabrati najbolje

Prve minute kad je postalo jasno da će Ivo Josipović postati treći hrvatski predsjednik počele su špekulacije o imenima koja će zauzeti savjetničke pozicije u Uredu predsjednika na Pantovčaku. Ulozi su veliki jer savjetnici još uvijek aktualnog predsjednika Stjepana Mesića, njih desetoro, zarađuju u prosjeku 17 tisuća kuna.

Remont Ureda predsjednika

U javnosti su se pojavila imena brojnih pretendenata, ali nitko ne želi izlijetati s prijevremenim izjavama, jer se sve još uvijek nalazi u sferi špekulacija. Sam Ivo Josipović na mnogobrojne upite o svom savjetničkom timu kaže da treba vremena kako bi se upoznao s načinom funkcioniranja Ureda predsjednika te sve to složio sa svojom predodžbom kako bi trebalo izgledati u budućnosti. Sasvim je izvjesno da će Ured doživjeti određene promjene te da će neka savjetnička mjesta biti ukinuta, dok će druga biti uvedena.

17.000 kuna ili čast

Saborski zastupnik SDP-a Ante Kotomanović, čiji ime je također u medijskim križaljkama za mjesto savjetnika za obranu i vojna pitanja, negira takvu mogućnost jer ima mnogo posla u Saboru. On smatra kako bi bilo dobro da Josipović u svoj tim uzme savjetnika za branitelje, koji nužno ne bi bio na plaći, primjerice neki umirovljeni časnik koji bi taj posao radio iz časti. U kombinacijama za isto savjetničko mjesto kao i Kotromanović nalazi se nekadašnji zamjenik ministra obrane Zlatko Gareljić. On kaže da su sve priče na razini špekulacija. 'Što se mene tiče, ja se stavljam na raspolaganje predsjedniku za bilo kakvu pomoć ako mu je potrebna', rekao je Gareljić. Profil ljudi koje će Josipović povući za sobom na Pantovčak, smatra Gareljić, bit će raznolik. 'Bit će to dobra ekipa koja će se sastojati i od SDP-ovih kadrova i nestranačkih osoba, a u kadru će ostati i neki Mesićevi savjetnici', kaže on.

Branko Grčić savjetnik za ekonomiju?

Važna pozicija u Uredu sigurno je i ekonomski savjetnik, a prema nekim informacijama, tu poziciju mogao bi zauzeti ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić. On sam kaže da kontinuirano surađuje s Ivom Josipovićem, pomagao mu je u kampanji za pitanja vezana uz ekonomiju, ali o nastavku suradnje s njim nije pričao. Ako ga pozove, Grčić ostaje otvoren za suradnju. Iako se Drago Pilesel spominje kao gotova priča, on kaže da je s Josipovićem još u svibnju postigao načelni dogovor da u slučaju uspjeha na izborima nastave suradnju, ali to još uvijek nije sigurno jer poslije nisu ponovo pričali na tu temu.

Mirando Mrsić odbio ponudu

U igri za Pantovčak su još imena Vladimira Fabera, Damira Grubiše, Darka Dundovića, Željka Jovanovića, Ranka Ostojića, ali i imena sadašnjih Mesićevih savjetnika koji bi mogli sačuvati pozicije, poput savjetnika za pitanja političkog sustava Siniše Tatalovića i savjetnice za kulturu Maje Razović-Kocijan.

Šef kampanje Mirando Mrsić je dobio ponudu od Ive Josipovića i za buduću suradnju, ali on je to odbio. Mrsić je vrhunski hematolog, surađuje i sa Zakladom Ana Rukavina, pa bi njegov odlazak na Pantovčak znatno oštetio hrvatski zdravstveni sustav, više nego što bi politika dobila s njim na Pantovčaku. Iako ni to nije potvrđeno, Josipović će na Pantovčak sasvim sigurno povesti glasnogovornicu iz kampanje Danicu Juričić-Spasović.