IZBORNI IZGREDI

Kamenjem i bombama po biralištima

11.01.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Iako smo dobili mirnog i staloženog predsjednika, njegov jučerašnji izbor nije prošao mirno u cijeloj Hrvatskoj. Prema priopćenju policije, imali su 15 intervencija, no većih izgreda ipak nije bilo

Prema priopćenju policije, tri su se izgreda odnosila na remećenje javnog reda i mira, dva na ispisivanje uvredljivih grafita protiv predsjedničkih kandidata, dva na lažne dojave o postavljenim bombama na birališta, a u jednom slučaju policiji je dojavljena krađa hrvatske zastave.

Najupečatljiviji izgred dogodio se u mjestu Liska na području općine Dugopolje gdje su se, ispred prostorija u kojima se nalazilo izborno mjesto, dva člana izbornog povjerenstva međusobno sukobili, vrijeđali raznim pogrdnim riječima te se međusobno gađali kamenjem. Predmetni su privedeni u prostorije PP Solin gdje je alkotestiranjem kod jednog od njih utvrđena veća koncentracija alkohola u organizmu te je on, zbog opasnosti od nastavka činjenja prekršaja, zadržan u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv obojice sudionika podnijet je optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz čl. 13 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Na izbornom mjestu u Starim Jankovcima došlo je do narušavanja javnog reda i mira na način da je jedna osoba u alkoholiziranom stanju vrijeđala članove izbornog povjerenstva.

Dana s 9. na 10. siječnja tijekom noći u Splitu nepoznati počinitelj ispisao je devet grafita neprihvatljivog sadržaja usmjerenih protiv jednog od predsjedničkih kandidata, duljine oko 300 metara. Na mjestu događaja izvršen je očevid te je organizirano njihovo uklanjanje, a otkrivanje počinitelja je u tijeku.

Isto tako, na dan održavanja izbora OKC PU međimurske i PU primorsko-goranske zaprimili su po jednu dojavu o postavljenim eksplozivnim napravama od strane nepoznatih osoba na biračkim mjestima u Čakovcu i Rijeci. Na mjesta događaja izašli su policijski službenici nadležnih policijskih postaja koji su izvršenim provjerama i protueksplozijskim pregledima utvrdili da je riječ o lažnim dojavama te slijedi poduzimanje radnji u cilju pronalaska osoba koje su uputile lažne dojave, stoji u policijskom priopćenju.