OCJENA OESS-A

'Medijsko praćenje izbora bilo je impresivno'

11.01.2010 u 16:02

Bionic
Reading

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj potvrdio je opće kriterije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i druge međunarodne standarde, ali su potrebna daljnja zakonska i institucionalna poboljšanja izbornog procesa, objavio je u ponedjeljak OESS

Ograničena misija za praćenje predsjedničkih izbora Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri OESS-u održala je u Zagrebu konferenciju za novinare na kojoj je predstavila privremeno izvješće i svoje zaključke.

'Naši nalazi potvrđuju onu pozitivnu ocjenu koju smo dali nakon prvog kruga izbora te tako nakon drugog kruga možemo potvrditi da su izbori za predsjednika u Hrvatskoj prošli u skladu s načelima OESS-a i također u skladu s međunarodnim standardima', izjavio je veleposlanik Daan Everts, voditelj Ograničene izborne promatračke misije za praćenje predsjedničkih izbora.

Ipak, misija je identificirala neka problematična područja kojima se hitno treba posvetiti i zaključila je da je potrebno učvrstiti i uskladiti zakonski okvir za provođenje izbora, provesti institucionalnu reformu izbornih službi te poboljšati informiranje birača, kazao je on predstavljajući privremeno izvješće o izborima.

Po njegovim riječima, postoji hitna potreba za integriranjem izbornih zakona. To znači da različite zakone koji sada reguliraju proces izbora treba međusobno uskladiti. 'Mi ćemo preporučiti da se to učini već u 2010. godini kako bi ti zakoni bili spremni za sljedeće izbore', rekao je on.

Isto tako postoji velika potreba da se usavrši proces pritužbi i žalbi jer sada ne postoji sveobuhvatni mehanizam koji bi mogao odgovoriti na sve moguće pritužbe i žalbe, rekao je Everts.

Što se tiče izbornih službi, sastav Državnog izbornog povjerenstva (DIP) treba revidirati, ojačati njegove kapacitete i njegov mandat detaljnije razraditi. 'Sve to bi omogućilo DIP-u da reagira brže i učinkovitije u različitim područjima, pa i u području informiranja birača', kazao je Everts.

Međutim, istaknuo je da to nije kritika nego ukazivanje na strukturalni nedostatak budući da je 'rad DIP-a bio uistinu učinkovit'.

DIP je pridonio transparentnosti financiranja kampanja jer je zatražio od kandidata da podnesu izvješća o financiranju predizbornih kampanja. Iako je to bilo korisno, nije riješilo ključni problem transparentnosti u tom postupku, a to je da nedostaje neovisna provjera, smatra misija.

'Trenutno u Hrvatskoj ne postoji nikakav način provjere točnosti izvješća o financiranju predizbornih kampanja. Točnost izvješća ovisi isključivo o savjesti kandidata', rekao je Everts.

'Vrlo smo impresionirani načinom na koji su mediji pratili ove izbore. Praćenje je bilo pošteno i podjednako su se pratila oba kandidata', istaknuo je.

Procedura glasovanja i prebrojavanja glasova bila je vrlo profesionalna i učinkovita u zemlji i u dijaspori, rekao je on dodajući da se zakonska odredba o šutnji do ponoći pokazala kao prepreka jer su rezultati bili poznati puno prije.

'Predsjednički izbori bili su vrlo pozitivan događaj i što se tiče solidnosti procesa i pouzdanosti. Stoga se nadamo da će preostala sporna pitanja biti brzo riješena u bliskoj budućnosti', zaključio je.