PLINSKA KRIZA

U energetskoj banani smo, a za to je kriva Vlada

08.01.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Hrvatska je u energetskoj banani jer nema nikakvu neovisnost, a svjetska kriza postala je Vladi alibi za sve, kazao je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras

Hrvatska je u energetskoj banani, a isključivi krivac za to što u Hrvatskoj manjka plina je Vlada jer nije povećala proizvodnju plina, iako za to postoje mogućnosti, zato što nije povećala skladišne kapacitete, nije osigurala dodatne dobavne pravce, a poseban problem bit će činjenica da nisu sklopljeni dugoročni i čvrsti ugovori o snabdijevanju plinom, iako ugovor o dobavi s Rusijom istječe već tijekom sljedeće godine.

Sukus je to SDP-ove konferencije za novinare 'Sanaderov energetski slom' na kojoj su govorili saborski zastupnici s Iblerova trga Ljubo Jurčić, Slavko Linić i Gordan Maras.

'Hrvatska treba uz Okoli još jedno skladište za plin, trebamo nove dobavne kapacitete preko Mađarske i iz sjeverne Afrike. Sadašnja situacija nije iznenađenje jer znalo se da su zimi niske temperature, bilo je predvidivo ponašanje Rusije u sporu s Ukrajinom, poznato je da 40 posto plina i 30 posto struje uvozimo, a zimi se potrošnja energenata povećava. Ukoliko ovakva situacija potraje, upitna je održivost energetskog sustava.

Međutim, vjerujem da je Rusija svoj cilj postigla i da će plin kroz koji dan biti pušten', kazao je Jurčić i dodao da je država ta koja mora osigurati dodatne kapacitete energenata za vršna opterećenja jer to nije obveza privatnih kompanija, koje nisu karitativne udruge.

Prema njegovu mišljenju, Vlada nema jasnu energetsku strategiju što najbolje pokazuje plinifikacija Dalmacije, to što nisu osigurani ni dobavni pravci ni skladišta, pa taj projekt postaje sam sebi svrha. Usto, tvrdi Jurčić, mora se gledati i elastičnost supstitucije drugim energentima (struja, nafta, ugljen…), a kako strategije nema, tako sada imamo panično ponašanje. Na ove riječi nadovezao se Linić koji je ustvrdio da je energetska politika ove Vlade svedena isključivo na uvoz.

'Hrvatska je u energetskoj banani jer nema nikakvu neovisnost, a svjetska kriza postala je Vladi alibi za sve', zaključio je Maras.