PREDSJEDNIK NOVOG KOVA

Josipović: Pobjednici su svi građani Hrvatske

10.01.2010 u 23:28

Bionic
Reading

Ivo Josipović je pobijedio Milana Bandića u drugom krugu predsjedničkih izbora i donio prvu pobjedu SDP-u na nacionalnoj razini u posljednjih deset godina. Hrvatska je tako ipak dobila predsjednika koji nema bradu, ne priča viceve, ali se zato aktivno služi engleskim jezikom

Samo gužva na sniženjima po šoping centrima kakva vlada u ovo poslijeblagdansko vrijeme najbolje opisuje 'stiskavac' kakav je vladao u Hrvatskom novinarskom domu, gdje je bio smješten stožer trećeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Pobjednički govor Ive Josipovića

A kako i ne bi kad se u stožeru SDP-a ne slavi često, da budemo precizniji, posljednju pobjedu na nacionalnoj razini 'crveni' su izvojevali prije deset godina, kada je Hrvatska tek ulazila u pubertet, a upotreba kalkulatora bila je krajnji domet korištenja informatičke tehnologije nekog predsjedničkog kandidata.

Nedostižni Tuđman

Pobjeda Ive Josipovića, gledano krozpostotke, zapravo je najlošiji pobjednički rezultat otkad sepredsjednici biraju u Hrvatskoj. Prije pet godina Stjepan Mesić(65,93%) bio je bolji u drugom krugu od Jadranke Kosor (34,07%), a naizborima 2000. godine Mesić je (70,53%) bio uspješniji od DraženaBudiše (29,47%). Franjo Tuđman izbore 1992. i 1997. godine dobio jeglatko u prvom krugu. Na prvim predsjedničkim izborima dobio je 56,73posto glasova, a u drugom 61,41 posto. Ali bila su tada druga vremena,vremena u kojima su vojnici na terenu umjesto u zapečaćene glasačkekutije listiće ubacivali u šatorska krila.

Vremena su se promijenila, danas se kampanje, politički obračuni i pobjede slave na Facebooku, ali jedno se ne mijenja – čestitari.

Znani i neznani došli su pružiti ruku ili barem po ramenu potapšati novog stanovnika Pantovčaka, koji je uvjerljivo (60,29% prema 39,71%) u drugom krugu izbora porazio 'čovjeka, a ne stranku' Milana Bandića.

Uz taktove 'Puta ka sreći' Josipović je u HND stigao oko 21 sat sa suprugom Tatjanom i kćerkom Lanom, a društvo im je pravio i dobro raspoloženi predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

'Formalno-pravno nije gotovo, ali zaista gotovo je', kazao je tada Jospović, kojem su izlazne ankete RTL-a i Nove TV i neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva davali pravo za veselje. Nekoliko sati kasnije, nakon što je DIP objavio službene rezultate, kreator Nove pravednosti poručio je:

'Pobjeda nije samo moja. To je pobjeda svih poštenih ljudi. Pobjeda koju slavimo svi. Svaki građanin ove zemlje večeras je pobjednik, jer duboko vjerujem u to da je svačiji cilj bolja Hrvatska. Duboko vjerujem da svi želimo živjeti u zemlji u kojoj se rad plaća, a kriminal kažnjava, u zemlji socijalne sigurnosti i jednakih šansi za sve. Posebno, obraćam se građankama i građanima koji nisu glasovali za mene. Bit ću i vaš predsjednik! Želim spajati, ne razdvajati.

Stojim ovdje pred svima vama, bez obzira za koga ste glasovali, svima pružam ruku i kažem: Služit ću vam, služit ću Hrvatskoj.'

Velika razlika u drugom krugu SDP-ovce nije iznenadila, jer kako reče njihov predsjednik Zoran Milanović  'ovo je trijumf ozbiljnosti i rada'.

'Gledam na ovo kao na pobjedu čovjeka i stranke', naglasio je šef SDP-a, kojem je Josipovićeva pobjeda melem na rani s obzirom da mu je dio zagrebačkog ogranka okrenuo leđa i da kojim slučajem kandidat s Iblerova trga nije uspio, bio bi to početak njegova kraja.

Kako se nasladiti protivničkim porazom, a pritom izmamiti uzdahe muškog dijela okupljenih u stožeru, pokazale su SDP-ove saborske zastupnice Ingrid Antičević-Marinović i Milanka Opačić.

Iako je u ovakvim prigodama mala crna haljina najpoželjniji ženski odjevni predmet, njih dvije odlučile su se na kombinaciju žene u crvenom.

'Nisam iznenađena rezultatima izbora. Ovo sam očekivala', kazala je Antičević-Marinović, a njeno mišljenje dijeli i Nenad Stazić, za kojeg je ovo bio jedini put za 'proeuropsku Hrvatsku'.

U inat Bandiću - Milanka Opačić (lijevo), Vojko Obersnel i Ingrid Antičević-Marinović

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel s osmijehom na usnama poručio je Bandiću da je crvena Rijeka 72,6% glasova dala Josipoviću.

Potporu u stožer Baškovođaninu sa zagrebačkom adresom su došli dati i predsjednički kandidati HNS-a i IDS-a Vesna Pusić i Damir Kajin. Unatoč porazu u prvom krugu imali su razloga za zadovoljstvo u drugom.

'Očekujem od budućeg predsjednika da vodi državu kako je i najavio, ili ću u suprotnom biti njegov najžešći oponent', poručio je Kajin i dodao da Milan Bandić ponekad zna biti simpatičan, ali u zadnje vrijeme družio se s desnom regimentom kojoj je više mjesto u Remetincu ili Haagu te je poput Sanadera išao dijeliti Hrvatsku na lijevu i desnu. Ali Hrvatska je ipak izabrala.

HNS-ovac Radimir Čačić smatra da je Bandić dobio i previše glasova, a uz Josipovića, vjeruje, Hrvatsku očekuju bolja vremena.

Milorad Pupovac iz SDS-a priznao je da se u jednom trenutku prije drugog kruga prestrašio Bandića.

'On je u jednom trenutku posegnuo za metodama za kojima nijedan drugi desničarski kandidat nije posegnuo', priznao je Pupovac, aludirajući na Bandićevo traženje podrške od Tomislava Merčepa.

Za Josipovića pak drži da je riječ predsjedniku novog kova, uz kojeg Hrvatska može samo naprijed.

I dok je politička elita objašnjavala razloge pobjede, DJ je vrtio hitove 'Hit the road Jack' i 'Another one bites the dust', koji su više nego očito bili upućeni vlasniku SDP-ove knjižice broj dva.

Stožer Ive Josipovića