Hrvatska GONG PORUČUJE

Birač u Ljubuškom dobio dva listića

Otvaranje biračkih mjesta i izborni dan općenito su protekli bez većih teškoća i u skladu s propisima, naveo je večeras GONG u priopćenju o tijeku izbornog dana do 18 sati

Rad biračkih odbora ocijenjen je uglavnom kao vrlo dobar, uz iznimke (listići nisu posloženi lepezasto i okrenuti licem prema dolje - mahom dojave iz Dalmacije, nepoznavanje procedure u radu promatrača - sjeverna Hrvatska i Istra, manje pogreške u radu odbora u Hrvatskoj i BiH).

GONG-ovi promatrači primijetili su da su birački odbori vrlo dobro podučeni, no da su na nekim mjestima podučeni samo predsjednici biračkih odbora te njihovi zamjenici.

Promatrači su cijeli dan bilježili nešto viši odziv u BiH, zbog čega su se već rano jutros počele stvarati gužve na biralištima, a najveće u Grudama i Mostaru.

Ipak, unatoč velikim gužvama i čekanjima, izbori su se provodili u mirnu ozračju, a birački odbori, po ocjenama GONG-ovih promatrača, posao rade stručno.

U Ljubuškome je biraču izdan nov listić jer je rekao da je pogriješio, zbog čega su prigovorili promatrači GONG-a.

Na svim biračkim mjestima u Čitluku je u rano popodne ponestalo popisa za glasovanje. Nakon odobrenja konzulata u Mostaru, birački odbori kopirali su popise. Kad je GONG obavijestio DIP o događajima, pokrenuta je akcija da se dio materijala prebaci iz Mostara u Čitluk.

Na biračkom mjestu u Mlaki (Ratkovec) promatrači su zabilježili izdavanje listića bez identifikacije, a u Brodarici slučajeve obiteljskog glasovanja. Osim tih, nije bilo dojava o drugim sličnim slučajevima.

Kao posebne teškoće GONG navodi da se određen broj biračkih mjesta u Slavoniji i BiH nalazi u neprikladnim prostorima, a zbog poplave neka su biračka mjesta bila teško pristupačna.

GONG je zaprimio i nekoliko poziva i mailova građana koji su ogorčeni što ne mogu glasovati. Riječ je o problemima s popisima birača, nemogućnosti glasovanja bolesnika i nemoćnih osoba i glasovanja izvan mjesta prebivališta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još