KOMENTAR NENADA ZAKOŠEKA

'Odbijen ekstremistički izazov Milana Bandića'

10.01.2010 u 19:50

Bionic
Reading

'Pobjeda Ive Josipovića, odlazak Ive Sanadera i skori odlazak Stipe Mesića označavaju ovaj trenutak kao trenutak dramatičnih političkih promjena u Hrvatskoj nabolje. Sanaderovim odlaskom raskrinkan je koruptivni sistem kojem sad slijedi demontaža, a demokracija je obranjena od ekstremističkog izazova Milana Bandića', komentar je politologa Nenada Zakošeka na (neslužbene) rezultate predsjedničkih izbora

Zakošek smatra da je upravo Bandić svojom izrazito negativnom kampanjom i ulaskom u politički ekstremizam pomogao Josipoviću da postane treći hrvatski predsjednik. Uvjeren je da je to mobiliziralo birače - što se najbolje vidi na primjeru Zagreba - da glasaju protiv Bandića, za Josipovića.

Politolog Zakošek očekuje da će kohabitacija SDP-ove većine u Skupštini Zagreba i gradonačelnika Bandića biti iznimno teška te da ne treba isključiti mogućnost da će referendumom pokušati preispitati povjerenje birača u Bandića to jest izazvati njegovu prijevremenu smjenu. Zakošek očekuje i konačno preispitivanje statusa zagrebačkog ogranka SDP-a u kojemu je 'Bandić deset godina autoritarno vladao'.

'SDP ima obvezu to raščistiti i pozvati na odgovornost sve one koji podržavaju Bandića kao kandidata koji nema veze sa socijaldemokracijom. Bandić je zaštitnik krupnog kapitala i moćnih interesnih grupa, a ne malog čovjeka', zaključuje Zakošek.