GONG UPOZORAVA

Oba kandidata krše šutnju, no Bandić prednjači

10.01.2010 u 16:24

Bionic
Reading

Drugi izborni krug za predsjednika Republike Hrvatske i dalje teče mirno i u skladu s propisanom procedurom, a zamijećen je veći odziv birača u BiH, izvijestio je poslijepodne GONG

GONG napominje da je u protekla dva dana pristiglo mnogo dojava o kršenju izborne šutnje, uglavnom kad je riječ o Milanu Bandiću, no u posljednjih nekoliko sati i o Ivi Josipoviću. GONG je izvijestio i da je između 11 i 14 sati bilo više dojava o kršenju izborne šutnje kandidata Ive Josipovića. Ponajprije je riječ o dojavama o zaprimanju sms poruka s pozivom da se glasuje za tog kandidata, a koje je slao SDP sms sustav, uglavnom sa zagrebačkoga područja. Također je primio prijave građana da im je iz stožera Ive Josipovića nuđen prijevoz do biračkog mjesta (Zagreb, Split).

Iz Samobora je stigla prijava o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti za Milana Bandića te protiv Ive Josipovića. Također je veći broj dojava pristigao o sugeriranju glasovanja za Milana Bandića iz crkvenih redova.
GONG današnje izbore promatra diljem Republike Hrvatske na uzorku od deset biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u BiH s 10 pokretnih ekipa, te u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Švicarskoj.

Do 14 sati GONG je zaprimio izvješća s 504 biračka mjesta, a izborni dan teče bez većih problema i u skladu s propisanom procedurom.

Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar, uz iznimke: listići nisu pomiješani, posloženi lepezasto i okrenuti licem prema dolje - mahom dojave iz Dalmacije, nepoznavanje procedure oko promatrača - sjeverna Hrvatska, manje pogreške u radu odbora, Hrvatska i BiH.

Promatrači javljaju o slabom odzivu birača u Hrvatskoj, a iz BiH javljaju o nešto većem odzivu, zbog čega su već rano jutros počele gužve na biralištima, najviše u Grudama. Ipak, unatoč velikim gužvama i čekanjima, izbori se provode u mirnom ozračju.

Na nekim mjestima u Mostaru povremeno se zbog gužvi javlja napetost radi izdavanja suglasnosti ako osobe nisu na biračkome popisu. Također, zbog gužvi, birački odbori u Mostaru ne stižu otići u posjet starima i nemoćnima, pa i to uzrokuje dodatne napetosti.

Dodatne probleme u Hrvatskoj uzrokuju i poplave. Tako je u Gospiću na biračkome mjestu Žabici birački odbor organizirao prijevoz birača čamcima preko poplavljenog područja, a do dijela biračkih mjesta u Metkoviću promatrači GONG-a nisu mogli doći.

GONG je do 14 sati zaprimio i određeni broj poziva građana vezanih uglavnom za glasovanje bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se raspitivati i o mogućnosti glasovanja izvan mjesta prebivališta.

Kad je riječ o medijima, GONG je jučer zaprimio prijave da su na teletekst-stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi s kandidatima ('Bošnjaci za Josipovića', 'Bandić razvlašten u Holdingu'...) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasovati za Milana Bandića.

Tijekom današnjeg dana GONG je primio i dojavu da satelitska postaja iz BiH 'Lijepa naša' emitira predizborne poruke Milana Bandića, stoji u priopćenju GONG-a.