PREDIZBORNA KOALICIJA

Na sljedećim izborima zajednička lista HDZ-a i HSS-a?

09.01.2010 u 21:06

Bionic
Reading

Zajednički nastup dviju stranaka desnog centra na izborima koristio bi i HDZ-u i HSS-u jer se obje stranke obraćaju sličnom biračkom tijelu, pa se glasovi birača više ne bi rasipali

Dvije vodeće stranke u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, HDZ i HSS, najvjerojatnije će zajednički nastupiti na sljedećim parlamentarnim izborima, potvrdilo je nekoliko sugovornika iz HSS-a.

'Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nedavno je spomenula mogućnost da HDZ i HSS zajedno izađu na izbore, a ni predsjedniku HSS-a Josipu Friščiću ta ideja nije strana. Mogućnost stvaranja predizborne koalicije HDZ-a i HSS-a je otvorena', priznao je Jutarnjem listu jedan visokopozicionirani HSS-ovac. 'HDZ i HSS razgovaraju o modelu izlaska na predstojeće parlamentarne izbore, što bi moglo završiti i stvaranjem zajedničkih izbornih lista. No nismo razgovarali o konkretnim imenima jer su izbori još daleko', otkriva drugi, također visokopozicionirani, HSS-ovac koji smatra da je njegova stranka sadašnjom koalicijom s HDZ-om na dulje staze odredila svoj put.

Prema neslužbenim informacijama, imena na listama određivala bi se ovisno o snazi pojedine stranke na određenom području. Taj bi ključ HSS-u jamčio veći broj saborskih mandata u, primjerice, II. izbornoj jedinici, koja obuhvaća bilogorsko-podravsku regiju gdje je HSS tradicionalno jak, a HDZ slab. S druge strane, HDZ bi profitirao u, primjerice, IX. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Liku i sjevernu Dalmaciju i koja predstavlja čvrsto HDZ-ovo uporište, dok je HSS tamo razmjerno slabo zastupljen.

Zajednički nastup dviju stranaka desnog centra na izborima koristio bi i HDZ-u i HSS-u jer se obje stranke obraćaju sličnom biračkom tijelu, pa se glasovi birača više ne bi rasipali.

No u prilog stvaranju predizborne 'konzervativne' koalicije govori i dosadašnja suradnja HDZ-a i HSS-a u aktualnoj vladajućoj koaliciji, koju u objema strankama ocjenuju vrlo uspješnom.

Mnogi HDZ-ovci kao uzorno ističu i Friščićevo ponašanje u nedavnom neuspjelom pokušaju puča Ive Sanadera unutar HDZ-a.

Naime, HSS se, za razliku od drugih stranaka vladajuće koalicije - HSLS-a i SDSS-a - nije pretjerano miješao u to, iako je potiho davao potporu Jadranki Kosor. K tome, mnogima u HDZ-u upalo je u oči da HSS nije prijetio izlaskom iz koalicije, dok su HSLS i SDSS vrlo otvoreno koketirali sa SDP-om. Ne treba se stoga čuditi ocjenama da se upravo HSS pokazao kao najpouzdaniji partner HDZ-a u sadašnjoj vladajućoj koaliciji.

U HSS-u, međutim, ne odbacuju ni mogućnost da dvije stranke na kraju ipak samostalno izađu na izbore, pa da u koaliciju, po dosadašnjem receptu, uđu tek nakon izbora. Sve će, kažu naši sugovornici, ovisiti o dogovoru koji će postići čelnici HDZ-a i HSS-a.

 

Nepovjerenje prema SDP-u


'Članovi HSS-a načelno jesu za koaliciju s HDZ-om', poručuje jedan član HSS-a.

Dio razloga za to nesumnjivo se može tražiti i u nepovjerenju koje vlada između HSS-a i SDP-a, što uvelike ograničava manevarski prostor HSS-u u budućem političkom djelovanju. Pa ipak, u vrhu HSS-a službeno demantiraju tvrdnje da s HDZ-om dogovaraju predizbornu koaliciju.

'Nismo razgovarali ni o kakvom zajedničkom izlasku na izbore s HDZ-om ni o zajedničkim listama. Za to je još prerano. Najprije treba završiti ovaj mandat i biračima položiti račun za ono što smo odradili', rekao je Friščić.