FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Nevenki Jurak milijunski posao bez natječaja

09.01.2010 u 12:40

Bionic
Reading

Osim Hrvatske pošte, Hrvatske poštanske banke, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih šuma, HEP-a i MUP-a, milijunske poslove s tvrtkom Fimi medija d.o.o., čija je vlasnica Nevenka Jurak, bliska prijateljica Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave, sklopio je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojeg vodi Vinko Mladineo. Procjenjuje se da je ukupno u prošloj godini Fimi medija s državnim tvrtkama ugovorila poslova u vrijednosti 40 milijuna kuna

Fond je tvrtki isplatio 2.934.080 kuna za usluge produkcije, koprodukcije i emitiranja promotivno-edukativnih materijala. Ugovor je sklopljen 4. ožujka prošle godine i prestao je važiti zadnjeg dana prošle godine. Fimi medija angažirana je za izradu, emitiranje spotova o pravilnom zbrinjavanju građevinskog otpada koji sadrži azbest, kao i spotova o organizaciji sustava gospodarenja posebnih kategorija otpada, poticanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije. Izrada svih spotova naručena je sukladno Programu rada i Financijskom planu Fonda, a ti su poslovi izuzeti od Zakona o javnoj nabavi.

Spotove o sporoj vožnji autocestama naručio je MUP, HPB se oglašavao na jumbo-plakatima koje je ta tvrtka imala u zakupu, a za HAC su rađeni spotovi o ENC uređajima, što je koštalo čak 12 milijuna kuna. Pritom tvrtka Fimi medija nije izrađivala spotove nego je taj posao povjeravala podizvođačima. Kad je 30. lipnja otvarana dionica autoceste kod Lipovca, raskošna ceremonija koja je uključivala i tradicionalnu slavonsku konjsku zapregu nije se dojmila premijera Ive Sanadera, pa je 'ceh' platio redatelj Krešimir Dolenčić.

Ti su spotovi emitirani na nacionalnoj i lokalnim televizijama, radiopostajama, objavljivani su u medijima. Nevenku Jurak pokušali smo kontaktirati, ali je ovaj tjedan odsutna iz tvrtke. Za T-Portal izjavila je da je poslovanje njezine tvrtke transparentno i rekla da je sve poslove dobivala preko natječaja, te zbog toga što ima dug radni staž i puno iskustva. No, odgovor iz Fonda za zaštitu okoliša opovrgava da je dobila posao preko natječaja jer se Fond pozvao na zakonsku odredbu prema kojoj je izrada promidžbenog materijala za potrebe državnih institucija izuzeta od javne nabave.

I rukovoditelji iz Hrvatske poštanske banke i Hrvatskih pošta izjavili su da je organizaciju domjenaka i promidžbene usluge tvrtka Nevenke Jurak dobivala tako da je za to osobno zvao Josip Protega, predsjednik Uprave HPB-a, te da je i on to radio po naredbi s vrha. Upravo je to i razlog zbog kojeg je, tvrde, tvrtka Nevenke Jurak dobivala poslove s državom. Znakovito je da je ona bliska prijateljica Mladena Barišića, koji u HDZ-u slovi i kao jedan od glavnih organizatora prikupljanja financijskih sredstava stranke. Stranački kolege prišili su mu čak i nadimak 'Torbar'.

Nevenka Jurak ustvrdila je da joj se napisima o poslovanju tvrtke nanosi velika šteta, ali i njenim zaposlenicima, iako je njezina tvrtka poslovala i s medijskim kućama. Ta je tvrdnja doista točna, jer se upravo preko njene tvrtke oglašavao i zastupnik BMW-a za Hrvatsku. Prema izvorima iz HDZ-a, navodno joj je unosne poslove s državnim tvrtkama i institucijama blokirala premijerka Jadranka Kosor, a samo u 2008. tvrtka je prema izvorima iz stranke uprihodila 6,7 milijuna eura. Naši sugovornici koji su imali priliku poslovati s tvrtkom N. Jurak kažu da je bila vrlo srdačna i susretljiva poslovna žena, ali da je vrlo oprezno govorila o poslovima i načinu na koji ih je dobivala. Kako pak doznajemo, poslovanje njezine tvrtke već je duže vrijeme predmet istrage Državnog odvjetništva, policije i Ministarstva financija.