OTPIS NEPOŽELJNOG

Sanaderu ispražnjene sve ladice i police u središnjici HDZ-a

09.01.2010 u 10:35

Bionic
Reading

U središnjici HDZ-a više nema vidljivih tragova Ive Sanadera. Pločica s njegovim imenom i titulom počasnog predsjednika stranke je skinuta, njegova fotografija i biografski podaci uklonjeni su sa stranačke web stranice, a ladice i police u stranačkom uredu gdje su stajale njegove stvari, dokumentacija i arhiva ispražnjene su. Sve što je koristio spakirano je i poslano na njegovu kućnu adresu

No slučaj Sanader nije završen za sve sudionike nedjeljnih događanja. Protiv pripadnika njegova osiguranja, koji su, inače, zaposlenici policije, naime, bit će provedena istraga kako bi se utvrdilo jesu li prekršili pravila službe kad su ga prošle nedjelje dopratili u HDZ i zabranili službenom osoblju stranke da evidentira tko sve dolazi u središnjicu.

Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks kazao je za Osječku televiziju da je uvođenje reda koje je provodilo Sanaderovo osiguranje zabilježeno i na snimci te da će oni zasigurno snositi sankcije. Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić, pak, kaže nam da je osiguranje Ive Sanadera imalo ovlasti do ulaza u stranku, dok u prostorima HDZ-a mjerodavno postaje stranačko osiguranje. Neslužbeno se procjenjuje, inače, da će upravo zbog nedjeljnih događanja Sanaderu biti produljeno pravo na osiguranje, ali vjerojatno na rok kraći od šest mjeseci.

Vladimir Šeks je u spomenutom razgovoru otkrio da je nakon odluke o brisanju iz HDZ-a Sanader nazvao jednog člana Predsjedništva HDZ-a i zamolio ga da prenese šefici stranke Jadranki Kosor i Šeksu da bi se htio s njima sastati.

No, poručili su da s njime nemaju što razgovarati. U HDZ-u ne žele otkriti ime čovjeka kojeg je Sanader izabrao za posrednika jer ga, kažu, ne žele dovesti u neugodnu situaciju.

Opisujući kako je pučistička akcija slomljena od subote u ponoć do nedjelje u 10 sati, Šeks kaže da je osobno razgovarao s tridesetak zastupnika pozvanih na sastanak te im otkrio prave namjere bivšeg šefa stranke. Da je, kaže, tog dana Sanader uspio okupiti 50 ili 70 zastupnika, svi bi mu oni poslužili kao kulisa pred kojom šalje poruku da je on pravi gospodar HDZ-a, te da će uz njihovu pomoć držati Vladu u šah-mat poziciji.

Šeks misli da je Sanader izgubio moć racionalnog prosuđivanja te da zasigurno ne bi podnio ostavku lanjskog srpnja da je slutio kakav je animozitet javnosti prema njemu. Kazao je da sudbina Luke Bebića, i kao šefa Sabora i člana Predsjedništva HDZ-a, ovisi isključivo o njemu samome.