Hrvatska BLOOMBERG:

'Bandićeva pobjeda usporila bi ulazak u EU'

Izbor hrvatskih birača između oporbenog kandidata Ive Josipovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića 10. siječnja, može odrediti brzinu s kojom će se Hrvatska priključiti Europskoj uniji, ocjenjuje u petak američka novinska agencija Bloomberg News

Prenoseći anketu agencije Mediana, Bloomberg navodi da socijaldemokrat Josipović vodi s 52.3 posto potpore birača, prema 35.6 posto za neovisnog kandidata Bandića.

'Izbor Josipovića značio bi brži put Hrvatske prema EU i brže prilagođavanje EU standardima. Ako Bandić pobijedi, to bi usporilo pregovarački proces s EU, jer bi on inzistirao na raspravi o problemima koji su već prevladani', kazao je u intervjuu za Blooomberg profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Damir Grubiša.

Također je ocijenio kako 'izgleda da se Josipović ne bi upletao u poslove vlade ili parlamenta, dok Bandić po drugoj strani želi proširiti predsjedničke ovlasti a izgleda da želi i preuzeti te voditi gospodarstvo'.

Hrvatska se bori s najtežim gospodarskim opadanjem od osamostaljenja 1991. Globalna financijska kriza je zaustavila kolanje kredita, a potrošnja i ulaganja su potonuli. Bruto domaći proizvod je smanjen za 5.7 posto u trećem tromjesečju, a na godišnjoj razini će biti 6 posto za 2009., citira Bloomberg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog.

Također se ocjenjuje da bi Josipović mogao ublažiti zaoštrene odnose sa Srbijom, koja je 4. siječnja podnijela protiv Hrvatske protutužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu.

Bloomberg također navodi kako vladajući HDZ premijerke Jadranke Kosor nema kandidata u drugome krugu, što je potaknulo bivšeg premijera Ivu Sanadera da objavi svoj povratak u politiku. Kosor je tada izbacila Sanadera iz stranke, rekavši da bi njegov povratak mogao izazvati pad vlade i zaustaviti pristupne pregovore s EU.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još