TRAŽI SE ALIBI ZA PORAZ

Bandićev stožer traži ostavku šefa DIP-a!

08.01.2010 u 12:01

Bionic
Reading

Iako je do početka predizborne šutnje preostalo manje od 12 sati, predsjednički kandidat Milan Bandić ne miruje. Još jučer je održao završnu press konferenciju, da bi danas iz njegovog stožera stigle čak dvije najave Bandićevih govorancija

U podne je Bandić odradio 'posljednje obraćanje biračima', na kojem je uza svu silu parola ipak odgovorio na nekoliko pitanja.

'Recite ne jednoumlju i crvenoj Hrvatskoj, koja nas vraća u rovove prošlosti. Recite da Lijepoj Našoj u sve tri boje... za Hrvatsku rada, dostojanstva i ponosa', izrecitirao je Bandić.

Bandić: Izaberite trobojnicu!

Predsjednički kandidat nije želio iznijeti nijedno ime koje će dovesti na Pantovčak pobijedi li na izborima, pa je dodao da će 'stručni nastaviti raditi, ali svaka generacija nosi svoju viziju'.

Na ocjene kampanje prema kojima je ona bila blijeda i anemična, Bandić je rekao kako 'integritet i dostojanstvo nalažu da čovjek bude ozbiljan'. Iako je od početka drugog kruga krenuo vrlo prljavom kampanjom prema svom suparniku Josipoviću, Bandić tvrdi da je govorio 'samo golu istinu'.

'De gustibus non est disputandum', ispalio je Bandić na latinskom, pa za one koji ga ne znaju brzo preveo, 'o ukusima se ne raspravlja.' Tako je dokazao da, ako već ne zna engleski, može naučiti barem jednu latinsku poslovicu.

Bandić je također najavio da će u ponedjeljak nakon izbora pozvati Ivu Josipovića na ručak, te zagonetno dodao: 'Josipoviću nije dovoljno da vrijeđa moju suprugu, on bi i kod mene doma, ne znam zašto.'

Rekao je da mu ne bi skuhao fileke kako je to tražio Josipović na jednom sučeljavanju, nego će mu pripremiti svoj tradicionalni nedjeljni ručak: 'Fileki? Bit ću bolji od toga jer će Josipović biti razlog zašto sam pobjedio. Pripremit ću mu pohane piceke, salatu putericu, pire i štrudlu od sira. Radim to nedjeljom doma, to nije iz knjige'.

Na izvanrednoj konferenciji za medije koju je Bandić sazvao za 13 sati govorili su voditelj Bandićeve kampanje Duško Ljuština i Miro Laco, bivši obavještajac i Bandićev bliski suradnik.

Iako su prije samog početka konferencije za medije, redakcijama kružile svakojake glasine, cijela 'izvanredna press konferencija' može se slobodno svesti na onu staru 'tresla se brda...'.

Ljuština u borbi za slobodu medija

Tako su Ljuština i Laco progovorili o 'cenzuri' sada već čuvenog 'crvenog' spota, apelirajući na medije jer je to prvenstveno problem medija. Traže očitovanje Ustavnog suda o zabrani spota i traže da Branko Hrvatin odstupi s mjesta predsjednika DIP-a.

'Želimo stvoriti pritisak da se svaka manipulacija svede na minimum i tražimo svoje promatrače na biralištima jer ovakvom DIP-u ne vjerujemo', kazao je Ljuština.

Odgovarajući na optužbe Ive Josipovića o pripadnicima obavještajnog podzemlja u stožeru Milana Bandića, Ljuština se zapitao: 'Kako je moguće da ne dobijemo obavijest HTV-a i da sadržaj našeg spota ima stožer Ive Josipovića? Tu je odgovor o obavještajnom podzemlju, mi se nismo time bavili. Pritisak je išao iz Josipovićevog stožera na DIP.'

'Bez obzira o čemu se radilo, DIP je nezakonito zabranio spot', rekao je Ljuština i nekoliko puta ponovio da DIP nema niti jednog zakonitog uporišta u zabranjivanju spota, te da je spot mogla zabraniti samo presuda na privatnu tužbu Josipovića čiji se glas upotrijebio u spotu.

'Što je dopušteno drugima nije Milanu Bandiću, iako su izbori za dva dana, apeliramo da se učini sve kako se na bilo kojim budućim izborima to ne dogoditi, da priča bude ravnopravna za sve.' - zaključio je Ljuština.

DIP bez komentara

DIP je u priopćenju naglasio da 'u tijeku izbora nije komentiralo, niti će komentirati izjave predsjedničkih kandidata u izbornom postupku za izbor predsjednika Republike Hrvatske, a posebice ne one koje se odnose na odluke koje je Državno izborno povjerenstvo donijelo u postupku provedbe izbora'.

Ističu da sve odluke donose prema 'Zakonu o izboru predsjednika Republike Hrvatske i na temelju izborne prakse koja se razvila u primjeni tog zakona, a izražena je u ranijim odlukama Državnog izbornog povjerenstva te u odlukama Ustavnog suda Republike Hrvatske'.

Dodaju da predsjednički kandidat, kada ne bi bio zadovoljan odlukom DIP-a, uvijek može zatražiti da Ustavni sud odluči o zakonitosti odluka Državnog izbornog povjerenstva, što je Bandićev stožer, rekao je Ljuština, i zatražio.