SVE IMA CIJENU

Poskupljuje 'besplatna' pravna pomoć

08.01.2010 u 09:21

Bionic
Reading

Visina boda za pružanje besplatne pravne pomoći s prošlogodišnje dvije kune, u ovoj godini mogla bi porasti na pet kuna

To je predložilo Povjerenstvo za besplatnu pravnu pomoć, stručno tijelo Ministarstva pravosuđa. Tako bi tarife za besplatnu pravnu pomoć bile 50 posto niže od tarifa u 'normalnim' postupcima, piše Novi list

Primjerice, sastavljanje tužbe i podneska za zakonsko uzdržavanje ili u sporu iz radnog odnosa, ili radi razvoda prema odvjetničkoj tarifi vrijedi 50 bodova. Ako stranka plaća postupak to znači da će jednu od tih radnji platiti 500 kuna. No, u slučaju besplatne pravne pomoći država će odvjetniku za istu radnju platiti 250 kuna

Međutim, mišljenje je Vlade kako bi visina boda za pružanje besplatne pravne pomoć, ipak, trebalo sporije rasti i to s dvije na tri kune, a za konačnu odluku zaslužno će biti mišljenje sindikata i poslodavaca u Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Naime, tek kada se na tom tijelu raspravi nova uredba o tarifi za utvrđivanje vrijednosti iznosa naknade za pružanje primarne i sekundarne pravne pomoći u ovoj godini, Vlada će odlučiti o rastu vrijednosti boda.

Za besplatnu pravnu pomoć proračunom je za ovu godinu osigurano nešto više od 6,8 milijuna kuna, a procjenjuje se kako će građani podnijeti pet do šest tisuća zahtjeva od čega će se odobriti četiri tisuće zahtjeva.

Besplatna pravna pomoć počela se primjenjivati od veljače 2009. godine, a na osnovu podataka iz prošle godine smatra se kako će i u ovoj godini 90 posto odborenih zahtjeva pokrivati zastupanje u sudskim postupcima, odnosno sekundarnu pravnu pomoć.

Na temelju procjena udruga civilnog društva lani se očekivalo oko 70 tisuća zahtjeva građana za besplatnu pravnu pomoć. Zbog te visoke procjene zahtjeva za besplatnim zastupanjem, ministarstvo pravosuđa lani je »oprezno odredilo vrijednost boda«.

Međutim, podneseno je tek 3.786 zahtjeva, a odobreno 2.555. Većinom je riječ o postupcima besplatnog zastupanja pred sudom i to u preko 1,7 tisuća slučajeva, dok je pred upravnim sudom besplatno odrađeno 40 slučajeva. U primarnoj pravnoj pomoći, građanima je pravni savjet dan u gotovo 250 slučajeva. Ukupno je lani za besplatnu pravnu pomoć utrošeno 28 tisuća proračunskih kuna.

Jedan od ključnih problema prenisko utvrđene visine boda je nezainteresiranost odvjetnika, nevladinih udruga i pravnih klinika za pružanje besplatne pravne pomoći. To za sobom, naravno, povlači i nemogućnost korisnika da ostvare pravo na besplatnu pomoć pravnika, kako u postupcima savjetovanja tako i u zastupanju pred sudom. I to je razlog zbog kojeg se predlažu više naknade za ovu godinu.