NOVI RAST BROJA OBOLJELIH

Stigao treći val svinjske gripe?

07.01.2010 u 19:33

Bionic
Reading

'Čini se da je započeo treći val svinjske gripe', rekao je prof. Antun Beus, ravnatelj zagrebačke Klinike za zarazne bolesti

Naznačio je to povećan broj oboljelih sa simptomima gripe koji su u posljednja dva dana zatražili pomoć u hitnoj ambulanti.

'U utorak se javilo 140 osoba, a u srijedu su pomoć zatražile 84 osobe', objasnio je prof. Beus. Među njima je i 18 osoba s komplikacijom upale pluća, pa su zaprimljeni u bolnicu. Na Odjelu intenzivne njege broj teško oboljelih pacijenata i dalje raste, a trudnica Klara Sabljak (23) i dalje se bori za život.

Slično je i sa 28-godišnjom Virovitičankom koju na životu održava aparat Ecmo, no s obzirom na dobru zasićenost krvi kisikom, liječnici se nadaju oporavku.

'Tridesetčetverogodišnjak kojega je gripa shrvala šest dana pošto je stigao u bolnicu i dalje je na respiratoru, a kako su mu otkazali i bubrezi, sad je na dijalizi', objašnjava ravnatelj i dodaje da je u tešku stanju jučer zaprimljen još jedan 33-godišnjak, piše Večernji.hr.

Epidemiolozi iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo tvrde da je virus H1N1 još među nama. 'Je li riječ o trećem valu, znat ćemo kad se zbroje oboljeli i hospitalizirani ovog tjedna, no virus je nov i nepredvidljiv', rekla je prof. Ira Gjenero Margan.