OPERACIJA ŠTITNJAČE

Marinac iz Remetinca prebačen u Kliniku za tumore

07.01.2010 u 17:52

Bionic
Reading

Darko Marinac, bivši predsjednik uprave Podravke te prvoosumnjičeni u akciji policije i USKOK-a zbog malverzacija dionicama te tvrtke, zbog čega je koprivnički prehrambeni div oštećen za najmanje 300 milijuna kuna, iz zatvora u Remetincu, gdje se uz još petoricu sudionika afere nalazi od uhićenja u listopadu, prebačen je u Kliniku za tumore. Ondje će biti podvrgnut operaciji štitnjače

Problema sa štitnjačom bivši čelnik Podravke imao je već dulje vrijeme, zbog čega je jesenas i dogovorio termin za operaciju. No u zatvorskim uvjetima, vjerojatno i zbog stresa nakon uhićenja, štitnjača mu je počela otjecati i stvarati smetnje. Darko Marinac u bolnicu je stigao u srijedu, nekoliko dana prije zahvata, kako bi mu se napravile krvne, ali i druge pretrage koje, ističu liječnici, nije moguće obaviti u zatvorskim uvjetima.

Operiran će biti početkom sljedećeg tjedna plazma-nožem. Riječ je o najsuvremenijoj vrsti operacije štitnjače koja liječnicima omogućuje iznimnu preciznost pri uklanjanju oboljelih režnjeva, a popularno se naziva i 'operacija bez krvi' jer u većini slučajeva pacijenti na kućnu njegu mogu već dan nakon operacije. Kako doznajemo, Darko Marinac trenutačno se osjeća dobro te nema nikakvih komplikacija. Boravi u sobi pred čijim su vratima 24 sata na dan pravosudni policajci. Boluje li bivši Podravkin šef od dobroćudnog ili zloćudnog tumora, liječnici će znati nakon operativnog zahvata i analize tkiva.

Uz Darka Marinca, u Remetincu su već gotovo tri mjeseca još petorica osumnjičenika za malverzacije – Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, sve redom Podravkini bivši menadžeri, te Srđan Mladinić, vlasnik splitskog SMS-a, i Milan Horvat, suvlasnik varaždinske Fime, preko čijeg je računa transferiran novac iz Podravke.

Sudac istrage Krešimir Devčić trebao bi 20. siječnja odlučiti hoće li osumnjičenima za višemilijunsku aferu u jednoj od najpoznatijih hrvatskih tvrtki produljiti istražni zatvor za još tri mjeseca ili su pak stvoreni uvjeti da ih se pusti na slobodu. Budući da je riječ o USKOK-ovu predmetu, osumnjičeni mogu u istražnom zatvoru provesti maksimalno godinu dana. U tome pak roku tužiteljstvo mora protiv njih podignuti optužnicu ili zatražiti proširenje istrage.

A istražitelji, čini se, imaju pune ruke posla s Podravkom pa se procjenjuje da bi stvarna šteta u toj tvrtki mogla biti više od pola milijarde kuna. Nedavno je u javnost procurila informacija da je Darko Marinac za svog osmogodišnjeg mandata na čelu te tvrtke isplatio čak 100 milijuna kuna pojedincima za obavljene intelektualne usluge.

Prije uhićenja Darko Marinac sredinom rujna svu je svoju imovinu prenio na članove obitelji. U svojoj se imovinskoj kartici bivši Podravkin šef može pohvaliti troetažnom vilom od 500 četvornih metara na Vrhovcu. Nasuprot njoj, ima još jednu troetažnu nekretninu. Darko Marinac vlasnik je i imanja u Kupeč Dolu nedaleko od Jastrebarskog, na kojem ga je policija i uhitila. Također posjeduje još dvije vikendice u Donjoj Kladi pokraj Senja, odakle mu je otac rodom.

Zasad je bivši čelnik Podravke izbjegao blokadu imovine, za razliku od Z. Šestaka, S. Romca, J. Pavlovića i M. Horvata, kojima je sud u studenom blokirao račune i dionice. Novim se antikoruptivnim mjerama Kaznenog zakona za počinjena djela iz nadležnosti USKOK-a imovina može oduzeti i članovima obitelji dokaže li se da je stečena nezakonito, pa Marinčevo prepisivanje imovine na obitelj ne znači da će je uspjeti sačuvati, piše Večernji.hr.