PROŠIRENA SKUPŠTINA HOLDINGA

Bandiću oduzeta omiljena igračka

07.01.2010 u 16:02

Bionic
Reading

Prva Skupština Zagrebačkog holdinga u proširenom sastavu održana je danas, ali njezin predsjednik i dosadašnji jedini član Milan Bandić na njoj nije bio, čime je još jednom pokazao što zapravo misli o odluci Gradske skupštine koja ju je proširila, ali i o odluci Ministarstva uprave koje je dalo zeleno svjetlo za njezino širenje

Za Bandićeva zamjenika imenovan je dr. Miran Martinac, a Skupština je jednoglasno prihvatila plan poslovanja za sljedeću godinu u okviru kojeg nema najvećeg i najvažnijeg plana – investicija.

Četiri gubitaša

Prema dostupnim podacima, Holding je 2009. završio u plusu odmilijun kuna, a u 2010. planira plus od 12,1 milijuna kuna.Planirani prihodi za ovu godinu iznose 4.869.884.215 milijardi kuna, arashodi bi trebali biti 4.857.696.463 kuna. Od 18 podružnica, u Holdingupredviđaju da će njih četiri proizvesti gubitak: ZET 163,7 milijunakuna, Sportski objekti 39,4 milijuna kuna, Zagrebački velesajam 21,6milijuna kuna i Vladimir Nazor 6,2 milijuna kuna.

Njega još nema jer, kako reče predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović, 'nije bilo kvalitetnog sastanka s predstavnicima grada Zagreba', odnosno jer nisu dobili kompletan popis projekata s potpisom ovlaštene osobe.

Čović ne spori da želje pojedinih poslovnica Holdinga i Grada Zagreba daleko premašuju financijske mogućnosti.

Odnosno, teško da će se ostvariti Bandićeve želje o investicijama teškim 2,4 milijarde kuna kad za njih ima tek oko 600 milijuna, posebno kada u Holdingu tvrde da se u 2010. neće zaduživati za investicije.

'U narednih 60 dana moramo definirati plan investicija, ali je važno naglasiti kako novih zaduživanja za njih neće biti', naglasio je Čović i dodao kako se nada da će Skupština u proširenom sastavu konačno moći urediti određene ugovorne odnose pojedinih podružnica s Gradom kojih do sada nije bilo.

Usvojeni plan poslovanja tek što je usvojen morat će i na reviziju, jer je rađen prije Bandićeve predizborne odluke da pojeftini parkiranje čime je neočekivano podružnici Zagrebparking izbijeno između 15 i 20 posto očekivanih prihoda.

Skupština je (ne)legalna

Kako će se razvijati stvari oko širenja Skupštine Holdinga, ostaje zavidjeti, jer ako Bandić ne postane predsjednik, teško da će tek takopredati svoju omiljenu igračku u ruke još desetorice. 'Skupština jekonstituirana u skladu sa Zakonom', ustvrdio je Marinac, a njegovomišljenje dijeli i preostalih devet članova koji su joj prisustvovali.Šprem drži da neće biti problema ni pri registraciji na Trgovačkom sudu,jer je ista regulativa posljednjih 15 godina.Bandić je pak sa svog završnog skupa poručio da kad se sud i Ministarstvo uprave usklade kao će on tu odluku ispoštovati.

Drugim riječima, ista stvar se može dogoditi i u budućnosti. Holding donese novi plan, a gradonačelnik, ako u međuvremenu ne postane predsjednik, može donijeti odluke o pojeftinjenju/poskupljenju pojedinih usluga što gradsku megatvrtku tjera u novo korigiranje svega.

'Cijene svih komunalnih usluga su u nadležnosti gradonačelnika', ističe Čović i dodaje kako to nije problem ako se takve odluke donose u suglasnosti s Holdingom što u slučaju smanjenja cijene parkiranja nije bio slučaj.

Na njegove riječi nadovezao se član Skupštine Boris Šprem koji je podsjetio da su gradski vijećnici tražili od Grada, u prosincu, da napravi analizu cijena parkiranja, što nisu dobili.

'Osobno mislim da ima još prostora za smanjenja cijene parkinga, ali to se ne može napraviti napamet, već se do brojki dolazi analizom', kazao je Šprem i naglasio da je Bandićeva odluka o pojeftinjenju parkinga u funkciji političke kampanje.