Hrvatska GONG PROCJENJUJE

Bandić potrošio 19 milijuna kuna, Josipović 7,8

Samo tri dana prije drugog kruga izbora GONG i Transparency international izašli su s još jednim procjenama troškova kampanje dvaju predsjedničkih kandidata. Prema njihovim rezultatima, čini se da kandidati baš i nisu štedljivi

Prema podacima koje su prikupili GONG i TIH Milan Bandić od početka kampanje na oglašavanje na TV-u i u novinama potrošio je 9.589.142 kune, dok je njegov oponent Ivo Josipović na isto potrošio 3.937.365 kuna. Iako se i ovi iznosi čine velikima, izborni promatrači upozoravaju da u njih nisu uključene cijene plakata, oglašavanja u Bosni i Hercegovini te na lokalnim medijima. Stoga u GONG-u i TIH-u procjenjuju da ovi potrošeni novci čine samo 50 posto stvarnih troškova kampanje. Drugim riječima, to bi značilo da je Bandić na kampanju zapravo iskeširao oko 19 milijuna kuna, a Josipović preko sedam i pol milijuna kuna. 'Možemo pretpostaviti da je svota duplo veća ako računamo da se radi o ukupnoj vrijednosti, no to ne mora značiti da je sav taj novac kandidatima došli kao gotovina. Moguće je da su zapravo nuđene usluge neke vrijednosti', poručila je GONG-ova Sandra Pernar.

Sličnu procjenu GONG i TIH su iznijeli i u prvom krugu izbora, no tada su se neki od kandidata požalili da nisu potrošili tolik novac, jer su kod nekih od televizija imali dodatne popuste na količinu reklama. 'Ako je takvih popusta bilo, oni bi trebali biti uključeni u izvještaj koji kandidati predaju Državnom izbornom povjerenstvu, jer se inače mogu shvatiti kao donacije', rekla je Pernar.

Iz GONG-a i TIH-a podsjetili su i na neke loše primjere vezane uz financiranje kampanje koji su se pojavili na ovim predsjedničkim izborima. 'Najgori primjer je bio dijeljenje gotovine biračima i navođenje anonimnih donatora čiji novac na kraju nisu išli u državni proračun.  Dodatno bi trebalo raščlaniti i donacije političkih stranaka. Donacije političkih stranaka su, naravno dozvoljene, no u interesu je kandidata da se transparentnije vidi otkud je došao novac. Ne smije se dopustiti da se na taj način prikrije donacija neke treće osobe', upozorio je TIH-ov Zorislav Antun Petrović. Zbog takvih donacija se, podsjetimo, prozivalo HDZ-ova Andriju Hebranga, ali i Ivu Josipovića.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još