POGANA VLAKA BLUES

'Milan je za Bogom prvi'

07.01.2010 u 11:26

Bionic
Reading

U Zapadnohercegovačkoj županiji koja pokriva mjesta Široki Brijeg, Posušje, Ljubuški i Grude apsolutno je nemoguće pronaći čovjeka koji neće glasati za Milana Bandića. Mate Brzica, Bandićev školski kolega s kojim je nakon gimnazije u Grudama otišao iz Pogane Vlake u Zagreb, dao bi se kladiti da će u Poganoj Vlaci i Grudama za Milana Bandića glasati 100 posto glasača koji izađu na izbore

Mate Brzica, koji vodi stožer Milana Bandića u Hercegovini, navodi podatak da je u prvom krugu Bandić u Grudama osvojio 92,5 posto među 12 kandidata, a sada je neupitno da će sve u radijusu od 50 kilometara oko Pogane Vlake glasati za Bandića.

Hercegovina je sva na nogama i svi rade za, kako kažu, 'najvrednijeg' Hrvata. U stožeru u Grudama danonoćno dežuraju dvije Jelene i Dragana, cijela Hercegovina je oblijepljena jumbo plakatima, a Milanova slika je u svakoj kući i u svakom lokalu, kao slika sveca.

Na ulazu u Poganu Vlaku stoji buffet koji od 1960. godine vodi Slavka Vranješ, među mještanima zvana Barovica. Danas ima 90 godina i još uvijek sama samcata vodi lokal. Milana zna otkad je bio mali, kaže za njega da je bio pristojno i inteligentno dijete kojemu je kao dječaku davala slatkiše. Milan Bandić je svaki put obiđe kada dođe u Hercegovinu i jednostavno je njezin idol, što se vidi u njezinoj rečenici: 'Milan je za Bogom prvi.' Vitalna 90-godišnja starica kaže da za njih 'u Poganoj Vlaci postoje samo Bog i Milan Bandić'.

Majka Dragica žrtvovala se za Bandićevo školovanje

'Neka Milan postane predsjednik Hrvatske, pa ja onda mogu Bogu', govori Slavka koja je ponosno pozirala s fotografijom na kojoj je s Milanom Bandićem u svom lokalu. I u drugog gostionici u Poganoj Vlaci je slika ista, svi sugovornici poznaju Milana i svi će glasati za njega. 'Tko ne glasa za Milana ili je bolestan ili lud', govori gazda dok se ostali mještani hvale vrlo lijepim novim vinogradom u kojem Milan ima 1.700 zasađenih čokota. U blizini tih vinograda nalazi se i Bandićeva rodna kuća u kojoj stanuje majka Blagica.

'Ma navikla sam na novinare, ali ima ih dosadnih, pogotovu u zadnje vrijeme. Ali što ćemo, to mora tako biti. Ja bih najviše voljela da je Milan tu, uz mene, ali kad je odlučio da ide u utrku za predsjednika, mi smo svi uz njega', kaže ponosna majka Blagica.

'Najveći sin Hercegovine'

Milanova sestra je udata tu nedaleko, u susjedstvu, a stariji brat Drago je u Njemačkoj, no Blagici ništa ne fali, osim što su joj djeca daleko. 'Bože mu daj zdravlja, a sve ostalo ćemo lako', kaže Dragica i dodaje da je Milan na nju uporan i vrijedan. Kada joj je profesor iz gimnazije u Grudama rekao da Milan dobro uči i da bi ga bilo dobro poslati u Zagreb na studij, prodala je komad zemlje i poslala ga na školovanje.

Nedaleko od Bandićeve obiteljske kuće sreli smo Radoslava Macana, krsnog kuma Milana Bandića kojeg smo zapitali hoće li se fotografirati za novine.

'Kad je za Milana, može sve!' rekao je starac s osmijehom.

Hercegovina je jedinstvena, njezin neupitni vladar je Milan Bandić, što se vidi u razgovoru sa svima, od prodavačica u trgovinama do ravnatelja škole u Grudama. Zanimljivo je da većinu sugovornika uopće ne zanima ni Ivo Josipović ni ijedan drugi kandidat, za njih oni jednostavno ne postoje jer postoji - Milan. Sva vrata u Hercegovini se otvaraju na spomen Milana Bandića, a sva će biti zatvorena 10. siječnja jer će cijela Pogana Vlaka i Grude biti u Boćarskom domu, gdje sve već organizirano za proslavu pobjede 'najvećeg sina Hercegovine'.