CRO-DEMOSKOP

Kosor ispred Mesića, Sanader rekordno negativan

07.01.2010 u 11:50

Bionic
Reading

Mjesečno ispitivanje javnog mnijenja CRO-Demoskop, koje provodi agencija Promocija plus, provedeno na uzorku od 1.500 ispitanika 4. i 5. siječnja, ističe trend pozitivnog doživljaja rada Vlade RH koji je u ovom mjesecu dosegnuo vrhunac podrške od zadnjih parlamentarnih izbora. Najpopularnija politička osoba ovaj je mjesec Jadranka Kosor, ispred Stjepana Mesića i Ive Josipovića, predsjedničkog kandidata SDP-a

SDP je trenutno najpopularnija stranka (33 posto) i popularnost joj raste posljednjih sedam mjeseci. Jadranka Kosor stabilizirala je podršku svojoj stranci na razini od oko 24 posto, dok je HNS zadržao poziciju treće političke stranke (6,2 posto).

Premijerka je trenutno najpozitivnija politička osoba u zemlji za 21,5 posto ispitanika i, nakon više od dvije godine, s vrha najpozitivnijih političara potisnula je predsjednika Stjepana Mesića koji je ovaj mjesec najpozitivniji za 19,7 posto ispitanika.

Na trećem je mjestu predsjednički kandidat Ivo Josipović sa 7,8 posto izbora. Drugi predsjednički kandidat, Milan Bandić, na šestom je mjestu s pet posto izbora za najpozitivnijeg političara.

Bivši premijer, a sada i bivši HDZ-ovac Ivo Sanader najnegativnija je politička osoba u zemlji u ovom trenutku i posljednji događaji su pogurali taj negativni doživljaj do najveće razine koju je neki političar zabilježio od početka istraživanja CRO-Demoskop, odnosno od siječnja 2004. godine. Tako je početkom ovog tjedna, u jeku političke drame, negativni doživljaj Ive Sanadera bio na svom vrhuncu dosegnuvši 50,9 posto izbora za najnegativca.

Najvažnija tema, odnosno dominantni događaj koji je obilježio posljednjih mjesec dana u našoj zemlji bile su afere koje p(r)otresaju hrvatska državna poduzeća/banku, i to prema izboru 30 posto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem. Slučaj Sanader (najava povratka i brisanje iz članstva) najvažniji je događaj za 28,9 posto ispitanika, dok je već udomaćena gospodarska kriza najvažnija tema za 18 posto ispitanika.

Rad koalicijske Vlade zabilježio je najvišu ocjenu od posljednjih parlamentarnih izbora. Tako je Vlada Jadranke Kosor sada dobila ocjenu 3,38, dok je najveći rezultat njezinog prethodnika bio 2,71 u svibnju 2008. godine. U ovomjesečnom mjerenju rad Vlade RH u potpunosti ili uglavnom podržava 55,2 posto ispitanika, dok je ne podržava (djelomično ili nikako) 30,7 posto ispitanika

Potpora građana za članstvo Hrvatske u EU-u je 48,9 posto, dok je protiv članstva 39,9 posto ispitanika.