VOZAČI OPREZ!

HAK: Snijeg otežava promet

05.01.2010 u 21:16

Bionic
Reading

Promet teče otežano zbog snijega u Gorskom kotaru, Lici, te središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj, dok su kolnici mokri i skliski od kiše mjestimice u Dalmaciji i Slavoniji, javlja Hrvatski autoklub, upozoravajući vozače da je zbog niskih temperatura moguća poledica

HAK poziva vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima te da ne kreću na put bez zimske opreme. U Lici su proglašeni zimski uvjeti pa je za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zabranjen promet na slijedećim državnim cestama: D 1 Drežničko Selište-Udbina, D 25 Korenica-Lički Osik-Gospić- Karlobag, D 50 Žuta Lokva-Otočac-Perušić-Lički Osik, D 217 Vaganac-Ličko Petrovo Selo, D 504 Ličko petrovo Selo-Prijeboj, D 42 Saborsko-Selište i D 52 Špilnik-Vrhovine-Klanac.

Na autocesti A 6 proglašeni su zimski uvjeti jer na dionici Kikovica - tunel Tuhobić mjestimice pada kiša koja se ledi u dodiru s kolnikom. Tegljači i prikoličari isključuju se kod čvora Kikovica odnosno na odmorištu Vukova Gorica.

Autocestom A 1, državnom cestom D23 Žuta Lokva-Senj te Ličkom magistralom prometuju sve kategorije vozila uz obaveznu zimsku opremu.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim i županijskim cestama u Lici, Gorskom kotaru te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na području Delnica, Čabra i Vrbovskog te na Samoborskom i Žumberačkom gorju.

Mogući su odroni zemlje i kamenja na cestama kroz gorja, duž Ličke i Jadranske magistrale, te na širem području Gračaca i Obrovca. Zabrana prometovanja za teretna motorna vozila iznad 7,5 t na važnijim državnim cestama bit će do 23 sata, te sutra na blagdan Sveta Tri kralja od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama, kao i na Ličkoj magistrali (D1).

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. U prekidu je trajektna linija Makarska-Sumartin te katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split. Ostali trajekti plove redovito.