EPILOG SVINJSKE GRIPE

Cjepivo za 59 milijuna kuna ide u spalionicu

Bionic
Reading

Zbog lošeg odaziva na cijepljenje protiv svinjske gripe deseci milijuna kuna najvjerojatnije će otići u dim, no u nadležnim zdravstvenim institucijama uopće ne žele govoriti o uništavanju cjepiva i izgubljenom novcu, nego građane i dalje pozivaju na cijepljenje

Hrvatska je, podsjetimo, naručila 1,5 milijuna doza, što je stajalo 60 milijuna kuna, a do sada je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), potrošen tek stoti dio toga, odnosno između 15 i 20 tisuća doza.

Prevedeno u kune, to znači da je do sada iskorišteno cjepiva u vrijednosti od oko 600 tisuća kuna, dok je preostalih 59,4 milijuna i dalje u kutijama u liječničkim ordinacijama. Rok valjanosti cjepiva je šest mjeseci, a neiskorištene doze trebale bi se uništiti u spalionici u Austriji, budući da Hrvatska nema specijaliziranu spalionicu.


Kako bi građane ponukali na cijepljenje, Ministarstvo zdravstvo pokrenulo je akciju '10 sekundi za sigurnost i miran san', koja uključuje letke i propagandne spotove, a na imunizaciju pozivaju i iz HZJZ-a.

'Pozivamo sve osobe starije od 60 i mlađe od devet godina koje su se cijepile prije više od tri tjedna da dođu na drugu dozu cijepljenja', kazala je prof. dr. Ira Gjenero-Margan, voditeljica Epidemiološke službe u HZJZ-u.

Nada se da će cjepivo u potpunosti biti iskorišteno te da ga neće trebati uništavati. 'Svi mi zahtijevamo od proizvođača da produlji rok trajanja cjepiva i nadamo se da će se to uskoro i dogoditi. Zato u ovom trenutku uopće ne razmišljam o tome da se cjepivo treba uništiti', kaže dr. Gjenero-Margan.

No, unatoč njezinu optimizmu, malo je vjerojatno da će se u idućem razdoblju cijepiti veći broj građana, posebice što, kako objašnjava splitski epidemiolog dr. Mladen Smoljanović, za to nema medicinskog razloga.

'Svatko tko želi, može se, naravno, cijepiti, no masovno cijepljenje ne dolazi u obzir. Za to nema epidemiološkog opravdanja jer je već oko dvije trećine stanovništva prirodno prokuženo, nakon što su bili u doticaju s virusom H1N1. Među njima je polovina imala simptome bolesti, u rasponu od posve blagih do teške kliničke slike, a polovina nije imala znakove bolesti, no svi oni time su stekli doživotni imunitet na taj virus, dok cjepni imunitet traje šest mjeseci. Na virus H1N1 ostala je, dakle, osjetljiva tek trećina stanovništva, pa nema ni potencijala za novi epidemijski val ove gripe', zaključuje dr. Smoljanović za Slobodnu Dalmaciju.