Hrvatska KOSOR PO SASTANKU KOALICIJE

'Nisam pričala o Sanaderu s Bajićem i Karamarkom'

Koalicijski partneri dali su podršku Jadranki Kosor, a glavna tema današnjeg koalicijskog sastanka bilo je redefiniranje politike vlade. O političkoj sudbini predsjednika Sabora Luke Bebića, tvrde partneri, nije bilo govora

SDSS-ov Milorad Pupovac je naglasio kako je najvažnije da vlada prvo redigira svoj program i da se oslobodi naslijeđa koje postoji iz starih koalicijskih ugovora. Za desetak dana vladajuća koalicija razgovarat će o konkretnim mjerama koje vlada mora poduzeti, a prema Pupovčevim riječima, te mjere idu u pravcu nastavka borbe protiv korupcije, izlaska iz krize i jačanje demokratskih institucija u društvu.

Njegovu izjavu potvrdili su i drugi partneri pa i sama premijerka Kosor, koja se osvrnula na jučerašnji sastanak s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom.

'Nismo razgovarali o Sanaderu, nije uvijek sve uzročno-posljedično vezano, sastanak je bio dogovoren prije jer pripremamo sjednicu povjerenstva za borbu protiv korupcije na kojoj će biti analiza konkretnih poteza koji se povlače u borbi protiv korupcije,' naglasila je premijerka Kosor

Novinare je, naravno, zanimalo i što će sad biti s Lukom Bebićem, a Kosor je poručila da ima povjerenja u Bebića 'dok se ne dokaže suprotno'.
'Razumijem sve koji su bili protiv ili suzdržani, no tražit ću da se poštuje svaka odluka koju je vrh stranke donio' – zaključila je Kosor.

Novinarima se obratio i saborski predsjednik Vladimir Šeks, koji podsjetio je još jednom da Sanader 15. siječnja stječe mogućnost za aktiviranje mandata, no da je na njemu da procijeni hoće li to i napraviti.

'Mislim da bi njegov položaj u Saboru bio neodrživ zbog pozicije u kojoj bi se našao izložen nasrtajima oporbe. Mislim da bi vrlo teško podnosio svoju situaciju', kaže Šeks.

Upitan strahuje li da će Sanader sa sobom povući neke zastupnike, Šeks odgovara: 'Ne vjerujem da bi dva ili tri zastupnika moglo opstruirati odluke stranke i mislim da je pitanje bi li to uopće imalo efekta osim na pukoj verbalnoj razini. Izbjegnuta je parlamentarna i državna kriza i pretpostavke za prijevremene izbore. Ta moguća frakcija u saboru ne može ugroziti ni koaliciju ni Vladu'.

Rekao je da jučer na sastanku HDZ-a nije bilo dramatično nego vrlo odgovorno.

'Jadranka Kosor dobila je potporu i u pogledu dijagnoze i u pogledu terapije. Većina onih koji su bili izmanipulirani shvatila je svoju zabludu, a ovih nekoliko preostalih će ovih dana to i sami shvatiti, nadam se', kaže Šeks.

Izvanredna sjednica predsjedništva HSS-a

Glavni tajnik HSS-a Nenad Matić je u razgovoru za tportal potvrdio da je predsjednik stranke Josip Friščić sazvao izvanrednu sjednicu predsjedništva stranke.

Friščić je najavio da će stranku na sjednici predsjedništva izvijestiti o sastanku vladajuće koalicije s premijerkom Jadrankom Kosor, te dodao da će se na sjednici i donositi neke odluke.

Iz toga se može zaključiti kako današnji koalicijski sastanak nije bio samo formalne prirode, te kako Sanader nije jedina tema, pa se u skladu s tim mogu očekivati i neke strateške odluke u HSS-u.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još