MEDIJI U BIH

'Ivo Sanader - razbijač HDZ-a'

05.01.2010 u 09:06

Bionic
Reading

Svi dnevni listovi u Bosni i Hercegovini u utorak opširno izvješćuju o pokušaju Ive Sanadera da se vrati u aktivni politički život u Hrvatskoj te odluci vrha HDZ-a da ga zbog izazivanja raskola u stranci izbriše iz članstva

'Razbijač HDZ-a', naslov je analize koju donosi sarajevski Dnevni avaz sugerirajući da je Sanader prouzročio dosada najveće političke potrese u poslijeratnoj Hrvatskoj.

List sugerira da je svojim posljednjim javnim istupom Sanader možda otvorio put dodatnom slabljenju hrvatske desnice koja je 'ionako razbijena u prvom krugu izbora za predsjednika Hrvatske'.

Avaz zaključuje da će slabljenjem HDZ-a dvostranački sustav vladanja u Hrvatskoj biti podvrgnut ozbiljnoj kušnji, pri čemu je gotovo izvjesno otvaranje neke nove stranice hrvatske političke povijesti.

I Oslobođenje opširno piše o drami što ju je Sanader izazvao u vrhu HDZ-a te o odluci da ga se isključi iz stranke.

List prenosi ocjenu ravnatelja zagrebačkog Centra za politološka istraživanja Anđelka Milardovića da bi predsjednički kandidat Milan Bandić od 'slučaja Sanader' mogao imati više štete nego koristi, čak i da ga je HDZ odlučio otvoreno poduprijeti.

I banjalučke Nezavisne novine prenose da je Sanader 'izbačen iz HDZ-a', dok mostarski Dnevni list piše da je Jadranka Kosor odlučila uzvratiti udarac svom prethodniku na čelu vlade i stranke.

U prvim komentarima hrvatski političari iz BiH suzdržano su reagirali na sukob Sanadera s vrhom HDZ-a.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je da se nada da taj događaj neće imati prevelikog utjecaja na Hrvate u BiH. Istaknuo je da su u HDZ-u BiH već ranije jasno poduprli Jadranku Kosor kao novu predsjednicu hrvatske Vlade i HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić kazao je da je njegovoj stranci apsolutno stalo do jakog i vjerodostojnog HDZ-a u Zagrebu, no pritom je istaknuo da će se politika Hrvata u BiH uvijek voditi autonomno.