ŠEKS OBJAŠNJAVA

'Sanader može biti i vraćen u HDZ!'

05.01.2010 u 07:48

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks izjavio je u emisiji 'Otvoreno' Hrvatske televizije kako Ivo Sanader ima pravo aktivirati svoj mandat zastupnika u Hrvatskom saboru 15. siječnja, jer je to dan kada on može pokrenuti mehanizam za pokretanje mandata

'Hoće li to učiniti, drugo je pitanje', rekao je Šeks dodavši kako Sanader tek 15. siječnja stječe mogućnost i pravo aktivirati zastupnički mandat.

Šeks je istaknuo da član kojem je članstvo prestalo brisanjem može pod određenim okolnostima i uvjetima odlukom vrhovnog stranačkog tijela biti vraćen u HDZ. 'To može biti na temelju molbe, ali je to stvar daleke spekulacije i budućnosti', rekao je.

Podsjetio je i da je jedan od načina prestanka članstva u HDZ-u brisanje iz članstva te da je ta mjera primijenjena u slučaju Ive Sanadera.

'On je brisan iz članstva zato što je Predsjedništvo HDZ-a utvrdilo da je teško povrijedio interese HDZ-a i nanio štetu ugledu stranke', rekao je Šeks dodavši kako je time što je prestao biti član HDZ-a njemu de facto prestao i status počasnog doživotnog predsjednika HDZ-a.

Napomenuvši da je i dalje Luka Bebić predsjednik Sabora, Šeks je naglasio da se nikoga ne može kazniti za dano mišljenje ili glas i izraženo političko stajalište.

'Njegov odnos i položaj u HDZ-u će u bitnom ovisiti od njega samoga', rekao je dodavši, ako se Bebić bude kretao u onom što je Ustavom, Poslovnikom i zakonima utvrđeno, neovisno o njegovim stajalištima i političkim gledištima, ostaje predsjednik Sabora i nema nikakva razloga da ga se s tog položaja smjenjuje.