POLARNA HLADNOĆA

Led okovao brodice u vukovarskoj luci

07.01.2009 u 16:44

Bionic
Reading

Dnevne temperature od 5 stupnjeva ispod ništice, koje noću padaju i do minus 10 stupnjeva, zamrznule su i ledom okovale čamce i brodice u vukovarskoj zimskoj luci

Hladnoća i snijeg zadali su glavobolje mnogim stanovnicima, a posebno vozačima u većini Hrvatske.

Na području Osijeka Vodovod je i ove zime imao značajan broj intervencija zbog zamrznutih vodomjera, zbog čega građani najprije ostaju bez vode, a nakon toga i bez novca, kojim moraju platiti za izmjenu raspuknutih uređaja.

Zamrzavaju se instalacije i pucaju vodomjeri u oknima smještenima u hodnicima, dvorištima, pa čak i u podrumima zgrada jer nisu dobro toplinski izolirani.

Zbog zimskih uvjeta zatvorena je nova dionica brze ceste Karamatić-Čeveljuša kod Ploča. Snijeg mjestimice pada u Dalmatinskoj zagori, a na dionici autoceste A 1 Šestanovac-Zagvozd-Ravča brzina vožnje je ograničena na 40 km/h.

Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Zbog radova, za sav promet zatvorene su dionice državnih cesta: D 102, Malinska-Krk, od križanja s državnom cestom D 104 do ulaza u mjesto Krk; D 35 (do 15. ožujka. 2009) na dionici Novi Golubovec-Švaljkovec (preko Veternice); D 22 Novi Marof-Možđenec-Sudovec te D 33 Drniš-Pakovo Selo.