KAKVA OPOZICIJA!

SDP ne želi komentirati potres u HDZ-u

04.01.2010 u 15:51

Bionic
Reading

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić nije se popodne htjela osvrtati na nagađanja o isključenju počasnog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera iz stranke dok vodstvo HDZ-a ne donese odluku, rekavši tek da je riječ o unutarnjim stvarima vladajuće stranke, te odbacivši mogućnost da bi SDP mogao javno stati na stranu predsjednice HDZ-a i Vlade Jadranke Kosor

'Ne želimo se miješati u unutarnje stvari bilo koje stranke, pa ni HDZ-a, ali činjenica je da se previranja u HDZ-u odražavaju i na cijelu državu, jer je HDZ najjača stranka u vladajućoj koaliciji', izjavila je Opačić u središnjici SDP-a. Najavila je da će se njezina stranka o odluci Predsjedništva HDZ-a, koje upravo zasjeda, izjasniti kad odluka bude službeno objavljena.

Milanović na skijanju

Na upit gdje je predsjednik SDP-a Zoran Milanović i zašto se još nijeočitovao na stanje u HDZ-u, Opačić je odgovorila kako bi, dok HDZ nedonese odluku o Sanaderu, od Milanovića bilo neprimjereno da o tomegovori. Neslužbeno doznajemo kako je Zoran Milanović na skijanju.


Naglasila je da je HDZ opterećen korupcijskim aferama, da takav ne može izvući Hrvatsku iz krize i ponovila stav SDP-a kako je jedini izlaz za Hrvatsku u prijevremenim izborima. Rekla je da će SDP u tom smislu pratiti stanje u HDZ-u i vladajućoj koaliciji, odnosno hoće li uspjeti zadržati većinu u parlamentu.

Istaknula je kako SDP sigurno neće, u unutarstranačkim previranjima u HDZ-u, dati potporu Jadranki Kosor. 'Nema razloga da podržimo Jadranku Kosor jer je punih šest godina bila Sanaderova desna ruka, zajedno s njim sudjelovala je u svim aktivnostima Vlade i HDZ-a koje su i dovele državu u ovako teško stanje', poručila je Opačić.

'Jadranka Kosor nije alternativa u Hrvatskoj i zato ne može očekivati našu potporu', dodala je. Upitana za komentar prijedloga čelnika HSLS-a Darinka Kosora kako bi u ovoj situaciji bilo najbolje da SDP podupre Jadranku Kosor, a HDZ njihovog predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića, Opačić je kazala da SDP i Josipović nisu spremni na takvu vrst političke trgovine.

'To bi bila trgovina koja ne priliči SDP-u, a na to ne bi pristao ni Josipović. Takve kalkulacije nisu moguće', ustvrdila je, naglasivši da je Josipović bez ikakve trgovine premoćno pobijedio u prvom izbornom krugu te vjeruje da će se isto ponoviti i 10. siječnja.

Opačić je podsjetila da su SDP, HNS i IDS još prošloga ljeta, nakon odlaska Sanadera i imenovanja Jadranke Kosor njegovom nasljednicom na čelu Vlade i HDZ-a bez, istaknula je, izbornog legitimiteta, počeli pripremati program za slučaj prijevremenih izbora i stupanja na vlast.

Naglasila je pritom kako je SDP otvoren za razgovore i s drugim strankama, što, istaknula je, uključuje i HSLS, a upitana misli li i na HSS, odgovorila je: 'Mislim da HSS ima neke druge dogovore'.