SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

Glavaševa obrana prigovorila zbog Billovog iskaza

07.01.2009 u 15:28

Bionic
Reading

Čitanjem iskaza ranije ispitanih svjedoka danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'

Riječ je o svjedocima ispitanima izvanraspravno ili onima koji nakon saslušanja u istrazi nisu mogli svjedočiti na glavnoj raspravi.

Tako se, primjerice, svjedoci Josip Hanze i Šime Ivašković na sudu nisu mogli pojaviti zbog lošeg zdravstvenog stanja, dok je osječki branitelj Vjenceslav Bill, saslušan 2007. u istrazi, preminuo.

Bill je i prije otvaranja istrage o ubojstvima srpskih civila u ratnom Osijeku Glavaša u medijima optuživao kao nalogodavca. Tvrdio je da je po Glavaševoj naredbi zaposlenik Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku Darko Tolić od njega tražio da ubije hrvatskog branitelja Matu Šabića, čija smrt nikada nije razjašnjena.

Glavaš i Tolić Billa su zbog toga tužili za klevetu, a Glavaš je u više navrata isticao da su Billove "laži i klevete korištene u politički montiranom obračunu" protiv njega.

Nakon čitanja njegovog iskaza iz istrage Glavaševa obrana danas je uložila prigovor, ističući da je Bill umirovljen kao duševni bolesnik te da nije mogao svjedočiti vjerodostojno

Suđenje, u kojem se Glavaš i šestero suoptuženika tereti za egzekucije civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži Sekretarijata za narodnu obranu, nastavlja se sutra.