LJUBLJANSKO 'DELO' ZAZIVA ČUDO

'Odnosi sa Hrvatskom daleko od idealnih'

04.01.2010 u 10:11

Bionic
Reading

Iako je u prošloj godini prvi susret premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom donio pozitivan pomak, odnosi Ljubljane i Zagreba daleko su od idealnih, ocjena je koju u komentaru o očekivanjima u razvoju međudržavnih odnosa u 2010. godini iznosi vodeći slovenski list.

'Unatoč novom ozračju međusobnog poštovanja, nema nikakvih jamstava da se hrvatska politika prema Sloveniji doista transformirala. No, ostaje nada, a ona se prenosi i u novu godinu. Nakon što su riješili najteže pitanje graničnih prijepora, ostaje dovoljno razloga za optimizam da će se nakon čuda iz Trakošćana dogoditi još neko čudo', navodi u komentaru od ponedjeljka ljubljansko 'Delo'.

'Hrvatska je premijerka vrhunac svoje slave doživjela upravo deblokadom pristupnih pregovora i dogovorom s Pahorom. No, brojne afere i recesija u zadnje su vrijeme opet smanjile njenu popularnost. Barem zbog toga treba se nadati da ona neće zanemariti mogućnost za novi dogovor s Ljubljanom i Bruxellesom, kako bi popravila svoj položaj u zemlji', navodi list.

Čak i u slučaju da arbitražni sporazum koji su potpisali Pahor i Kosor u Sloveniji ne prođe na savjetodavnom referendumu, to više ne bi mogao biti razlog za zaustavljanje hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om jer je Hrvatska 'obavila svoju domaću zadaću' ratificiravši ga u Saboru, no ostaje pitanje privremene blokade triju poglavlja, ribarstva, okoliša, te vanjske, susjedske i obrambene politike, podsjeća 'Delo', a odnosi se poglavito na slovenska ribolovna prava u malograničnom pojasu i potrebu zbrinjavanja nuklearnih otpadaka iz nuklearke Krško.

'To su za Sloveniju ključna pitanja koja bi teško mogla otvoriti nakon što Hrvatska završi pregovore s EU-om, a Hrvatska je međusobne dogovore do sada ispunjavala selektivno', navodi 'Delo'.

List iznosi tezu da bi se ta pitanja mogla riješiti novim susretom premijera kako bi se nastavio proces 'uspostave međusobnog poštovanja i povjerenja'. Da odnosi između dviju država nisu idealni pokazuju i istraživanja javnog mišljenja po kojima su Slovenci u Hrvatskoj među najmanje popularnim susjedima, piše list.